Terwijl komedies onze lachspieren trainen en we van een goede thriller op het puntje van onze stoel zitten, informeren documentaires ons vooral. De meesten gaan over waargebeurde moordzaken, zoals De Villamoord. De documentaire Flint Town gaat over de zware klus van de politie in Flint.
Flint Town
De politiedocumentaire Flint Town toont de moeilijke taak van de politieagenten in Flint, Michigan. De stad wordt ook wel Flint Town genoemd (vandaar de naam van de docu). De documentaire heeft een hoge Rotten Tomatoes score van 90% en doet het op IMDb ook goed met een 7.3 als gemiddelde score. Die hoge cijfers zijn vooral te wijden aan de universele thema’s en de realistische weergave van de werkelijkheid. Hoop, maar ook onzekerheid staan centraal, net als doorzettingsvermogen, armoede en criminaliteit.
Politie versus bevolking
Het politiekorps is in Flint Town erg ondervertegenwoordigd. Er zijn maar 98 politieagenten aan het werk, terwijl er 100.000 mensen in de stad wonen. De politieagenten die aan het woord komen geven een kijk in hun leven. Waar lopen zij tegenaan en hoe proberen ze dit op te lossen? We zien ze worstelen met corruptie en veel criminaliteit onder de bevolking. Ook heerst er verdeeldheid in het team over de geschikte aanpak. Er worden nieuwe politieagenten opgeleid, maar de vraag is of het genoeg is.
Lastige thema’s
Naast grootschalige armoede en criminaliteit lopen de bevolking en de politieagenten in Flint Town tegen nog een groot probleem aan. Er is namelijk een tekort aan drinkwater. Ten tijde van de opnames van de documentaire was dit wereldwijd in het nieuws. Rondom de verkiezingen was het een belangrijk punt. We zien hoe Trump de stad een bezoek blijft en wat voor maatschappelijke gevolgen de watercrisis heeft. Het maakt van Flint Town een documentaire over de grootste uitdagingen van het politiekorps en wat ze hiertegen proberen te doen.
https://www.youtube.com/watch?v=ZYGyUsmmDbg