Hoe knap het ook van je is dat je jezelf er eindelijk toe hebt gezet om de sportschool in te gaan, zo knap zou het ook moeten zijn om het lekker voor je te houden. We ergeren ons allemaal groen en geel aan die personen die hun hardlooprondje op Facebook delen, maar ook die gast die zich elke ochtend staat op te pompen in de gym en daar selfies van maakt wekt de nodige irritatie.
Naast het feit de omgeving hier last van schijnt te hebben, zegt het ook wat over de persoon in kwestie. Onderzoekers aan de Brunel Universiteit in London suggereren dat mensen die constant online hun sportresultaten posten psychologische problemen hebben.
Constante zoektocht naar bevestiging
Mensen die gestructureerd enthousiast hun fitnessprestaties op Facebook posten, of wanneer ze sinds lange tijd weer 2.4 kilometer hebben hardgelopen, hebben veelal narcistische trekjes. Volgens de onderzoekers posten mensen hun resultaten op social media om te laten zien hoeveel tijd, moeite en energie ze in hun fitte lichaam steken. #allesvoordelikes
Bruce Mars
De studie concludeert dat narcisten (lees: een persoon die wordt gekenmerkt door een obsessie met de zichzelf, egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen) hun prestaties vaker posten omdat zij meer behoefte hebben aan aandacht en bevestiging van de Facebook community. Echter hoeft de (soms grote) hoeveelheid likes niet te bevestigen dat mensen het ook daadwerkelijk leuk vinden. Dr. Tara Marshal zegt dat het opschepperige gedrag niet lonend is omdat de Facebook vriendjes het bericht enkel uit beleefdheid en ondersteuning liken, maar het ondertussen strontvervelend vinden.
Je vrienden zullen het misschien niet hardop zeggen, maar ze bedanken je ontzettend wanneer jij je telefoon de volgende keer gewoon lekker in het kluisje van de sportschool laat liggen. Heb jij weer tijd om jezelf bezig te houden met de zaken die er toe doen. Denk bijvoorbeeld aan je voeding en supplementen van de bodystore.