Wealth

EU betaalt 1,9 miljoen huur voor nieuw kantoorpand en gebruikt het slechts 4 dagen per maand

EU kantoor Straatsburg

Het Europees Parlement heeft een opmerkelijke beslissing genomen om uit te breiden in Straatsburg met een splinternieuw kantoorgebouw. Het gebouw heet het Osmose-gebouw. Met een oppervlakte van maar liefst 15.000 vierkante meter lijkt het een aanwinst te zijn voor de Europese instellingen. Echter, dit nieuwe pand blijkt vooral een opvallende keuze te zijn als we kijken naar de kosten.

Nieuw EU kantoorgebouw wordt peperduur

Het Franse parlement heeft zijn best gedaan om dit ongebruikte kantoorpand aan de EU te verkopen om Straatsburg te behouden als de “Europese hoofdstad”. Hoewel de Europese beleidsmakers de nieuwe ruimte willen gebruiken om ambtenaren en politici te plaatsen, is er een grote kanttekening: het gebouw zal slechts vier dagen per maand in gebruik zijn. Dit zal vooral gebeuren tijdens de vergadersessies.

Niet alle leden van het Europees Parlement zijn enthousiast over deze beslissing omtrent het nieuwe EU kantoorgebouw. Velen willen een einde maken aan de dure verhuizingen tussen Brussel en Straatsburg. Vooral de Socialisten in het Europees Parlement zijn tegen deze beslissing. Zij beschuldigen de Fransen ervan een te rooskleurig financieel plaatje te presenteren. De Letse Europarlementariër Nils Ušakovs schat dat de jaarlijkse kosten voor de huur en het onderhoud neerkomen op maar liefst 1.919.000 euro. Daarnaast zijn er nog eens bijkomende kosten van minstens 10,3 miljoen euro nodig voor het meubileren, beveiligen en bezitten van apparatuur.

Watch on YouTube

Beslissing op bijzonder moment

En alsof dit nog niet genoeg is, komt deze beslissing op een bijzonder moment. Brussel wil namelijk meer geld krijgen van alle lidstaten. Zij willen een extra budget van 66 miljard euro. De Europese Commissie beweert dat dit extra budget nodig is voor Oekraïne en als gevolg van financiële moeilijkheden door de stijgende kosten op ons continent. De nettobetalende lidstaten geven de voorkeur aan bezuinigingen en willen niet meer belastinggeld naar Brussel sturen.

Bron: De Telegraaf.