Naast Bitcoin is Ethereum een van de populairste cryptoassets. In feite, heeft Ethereum zich ontwikkeld tot Ethereum 2.0. Dit was iets dat gebeurde in september 2022. Dit wordt in de cryptowereld meestal “The Merge” genoemd. Maar wat is het? Zoals we weten, zijn mijnwerkers het hart van het crypto systeem. Het mijnen van cryptocurrencies, zoals Bitcoin en later Ethereum, is onder vuur komen te liggen vanwege de vereiste resources. Met de introductie van Ethereum 2.0 is een veel energie-efficiënter systeem gepland dat ook snellere transacties mogelijk zal maken.
Waarom Ethereum 2.0?
Men kan zich afvragen waarom een van ‘s werelds grootste cryptocurrencies een nieuwe versie nodig heeft? Er is een probleem met Ethereum dat algemeen wordt aangeduid als “gas fees”. Men zou denken dat dit iets te maken heeft met energie- of elektriciteitsverbruik, maar dat is niet het geval. Het is eerder de beloning die aan miners wordt gegeven voor het invoeren van transacties in de blockchain of het uitvoeren ervan. Dit was al lang een probleem als je wilt spelen op crypto casino’s. Dit systeem is inefficiënt en duur gebleken. Daarom heeft de Ethereum wereld geconcludeerd dat een drastische verandering nodig is.
Belangrijkste upgrades naar Ethereum 2.0
Ethereum 2.0 zal verschillende innovaties bevatten, waaronder:
- Proof-of-Stake zal worden geïntroduceerd.
- Validators in plaats van miners, die nieuw gecreëerde ETH zullen accepteren
- Validators die inzetten van ten minste 32 ETH
- Een parallelle blockchain genaamd Beacon Chain
- Shards, d.w.z. zijketens die de blockchain aanvullen.
- De knooppunten hoeven niet langer alle gegevens op te slaan.
Ethereum 1.0 vs Ethereum 2.0
Er zijn twee belangrijke verbeteringen in Ethereum 2.0 die niet aanwezig waren in Ethereum 1.0. Deze worden Proof of Stake en Shard Chains genoemd.
Proof of Stake (PoS)
Proof of Stake (PoS) is een proces waarmee een blockchain-netwerk consensus bereikt over welke deelnemer het volgende blok mag genereren. Er wordt gebruik gemaakt van een aselecte steekproef, waarbij het gewicht van de individuele deelnemers wordt bepaald door de duur en/of het vermogen van de deelneming. In tegenstelling tot Proof of Work, dat in Bitcoin en Ethereum wordt gebruikt, is voor Proof of Stake geen tijd- en energieverslindende mijnbouw nodig. Bovendien is het veel veiliger tegen mogelijke aanvallen, omdat het eigendom van 51 procent of meer van alle ETH’s vereist is.
Maar deze nieuwe technologie komt niet zonder problemen. Een fundamentele moeilijkheid voor “proof-of-stake”-methoden is het zogenaamde “nothing-at-stake”-probleem. Dit betekent dat als er meerdere concurrerende takken van een blockchain zijn, de makers van blokken worden gestimuleerd om blokken op al deze takken te maken, aangezien deze parallelle creatie geen significante extra inspanning vergt, in tegenstelling tot proof-of-stake. Als een groot aantal belanghebbenden op deze manier te werk gaat, is het mogelijk dat er geen consensus bestaat over de “juiste” tak. Een manier om het “niets op het spel”-probleem tegen te gaan zou zijn om parallelle generatie te sanctioneren.
Shard Chains
In het kort, shard chains zijn zijketens die de hoofd blockchain helpen. Sharding is een upgrade op meerdere niveaus om de schaalbaarheid en capaciteit van Ethereum te verbeteren.
In de praktijk betekent dit dat shard-ketens de belasting van het netwerk verdelen over 64 nieuwe ketens. Zij zullen dus de werking van een knooppunt vergemakkelijken door de hardwarevereisten laag te houden.
Stappenplan voor Ethereum
Om de overgang van Ethereum 1.0 naar 2.0 beter te begrijpen, kan men een metafoor gebruiken waarbij de nieuwe versie een trein voorstelt en de oude een stadsbus. De term “Ethereum 2.0” staat voor het bouwen van de trein en de overgang van autoweg naar spoorweg. Daarom zullen er tijdens de opbouwfase en de overgang van bus naar trein tijdelijk twee verschillende activa zijn (ETH en ETH2) onder dezelfde naam: ether. Uiteindelijk zal dit onderscheid verdwijnen en zal er slechts één ether overblijven (d.w.z. de trein en de spoorweg), en met een beetje geluk zullen de eindgebruikers van deze overgangsperiode niet veel gemerkt hebben.
Tenslotte vereist een dergelijk grootschalig project een gefaseerd bouwplan. De eerste drie fasen zijn vrij concreet.
- (2020) De eerste fase betreft de bouw van de locomotief: de Beacon Chain. Het is de blockchain die verantwoordelijk is voor het nieuwe Proof of Stake protocol.
- (2021) De tweede fase wordt vaak “the merge” genoemd. De term die wordt gebruikt voor wat er zal gebeuren wanneer het hoofdnetwerk van Ethereum, dat draait op een PoW systeem, wordt geïntegreerd met de Beacon Chain, een PoS keten die dan zal worden gelanceerd. Om opnieuw de metafoor van trein en bus te gebruiken, zou dit betekenen dat de snelweg wordt verlaten en in plaats daarvan het spoor wordt gebruikt.
- (2022) In de tweede fase worden de treinwagons gebouwd: de Shard Chains. Ethereum’s blockchain zal worden opgesplitst in 64 delen (shards), waardoor het mogelijk wordt om tegelijkertijd veel meer transacties te verwerken en op te slaan dan nu het geval is.