Food & Drinks

Eten bereiden blijkt het gezondst met een airfryer

eten bereiden airfryer

Uit nieuw onderzoek blijkt dat je eten bereiden met een airfryer het minst schadelijk is van alle kookmethodes op het gebied van binnenluchtvervuiling.

Airfryers steeds populairder

De airfryer is sinds zijn populariteitstijging steeds meer een vaste waarde geworden in veel keukens. In Nederland bezit één op de acht huishoudes over een airfryer en gebruikt 62 procent van de huishoudens deze minstens één keer per week.
Hoewel de airfryer nuttig is voor het bereiden van allerlei soorten voedsel, zijn er bepaalde dingen die je beter niet aan het apparaat kunt overlaten en zijn er waarschuwingen dat het misschien te handig is om volledig te vertrouwen. Which? waarschuwde dat bepaalde merken airfryers mogelijk je privacy in gevaar kunnen brengen, omdat sommigen van hen geprobeerd hadden audio op te nemen van de telefoons van mensen zonder een gespecificeerde reden.
Nu heeft echter nieuw onderzoek aangetoond dat er iets is aan de airfryer dat je gezondheid echt ten goede zou kunnen komen, en het heeft niets te maken met het soort voedsel dat je erin kunt koken.

Eten bereiden met airfryer gezond

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham ontdekten dat, als het gaat om binnenluchtvervuiling, de airfryer de minst schadelijke is van alle kookmethoden als het gaat om de impact op je gezondheid.
Koken is een van de belangrijkste bronnen van binnenluchtvervuiling, en daarom besloot het onderzoeksteam de vervuilende stoffen te vergelijken die vrijkomen bij het koken van een kipfilet met vijf populaire kookmethoden: pan frituren, vet frituren, airfryen, roerbakken en koken. Voor elke kookmethode werden de deeltjesmatteren en vluchtige organische stoffen gemeten die de verschillende methoden in de lucht afgeven.
Wat betreft de deeltjes was er een duidelijke winnaar in termen van vervuiling. Pan frituren was de grootste boosdoener, met 92,9 microgram per kubieke meter lucht, terwijl roerbakken dat cijfer terugbracht naar 26,7, vet frituren naar 7,7, koken naar 0,7 en de airfryer ze allemaal versloeg met 0,6 microgram per kubieke meter lucht.
Om de vluchtige organische stoffen (VOS) te meten, deden de onderzoekers dit in delen per miljard (ppb), waarbij pan frituren opnieuw de grootste vervuiler was met 260 ppb, gevolgd door vet frituren met 230 ppb, roerbakken met 110 ppb, koken met 30 ppb en de airfryer wederom als winnaar met 20 ppb.

Conclusie

Het onderzoek wijst uit dat pan frituren de meest vervuilende manier is om iets te koken in de keuken, terwijl de airfryer een significant minder vervuilende aanwezigheid zal zijn in een ruimte waar je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt. Hoewel de onderzoekers elke keer ongeveer 10 minuten nodig hadden om de kip te koken, bleven de vervuilende stoffen veel langer dan een uur in de lucht hangen.
Professor Christian Pfrang van de Universiteit van Birmingham, de hoofdauteur van de studie, gaf aan dat naast de kookmethode er een aantal andere factoren zijn die de binnenluchtvervuiling door koken beïnvloeden, zoals de hoeveelheid olie die gebruikt wordt en de temperatuur van het fornuis. Hij voegde toe: “Het is ook heel belangrijk te begrijpen dat de deeltjes een lange tijd in de lucht blijven nadat je klaar bent met koken. Daarom helpt het echt om goed te blijven ventileren of de afzuigkap ingeschakeld te houden voor een tijdje, zodat je de ophoping van deze binnenluchtvervuiling kunt voorkomen en het potentieel voor de vervuilende stoffen om zich door het huis te verspreiden en de persoonlijke blootstelling te verminderen.”