Other

Zoveel kost het als je de kerstverlichting continu aan laat staan

kerstverlichting energiekosten

Dat energiekosten nog altijd de pan uitrijzen weerhoudt ons kikkerlandje niet om naar volledige ‘christmas mode’ te switchen. Alles is versierd met kerstverlichting, maar wat zijn de energiekosten eigenlijk als je laat branden?

Energiekosten kerstverlichting

Laten we voorop stellen dat het natuurlijk  afhangt hoe fanatiek je zelf bent met de sfeer-makende lampjes. Een berekening van Milieu Centraal geeft bijvoorbeeld aan dat je met een kerstsnoer van twintig lichtjes, een lichtslang van tien meter, een buitensnoer van honderd lichtjes en een kerstster op zo’n 170 kilowattuur aan stroom komt te zitten na dertig dagen. Uitgaande van de gemiddelde energieprijs van augustus dit jaar komt dat neer op een bedrag van 120 euro. Dat zou betekenen dat je zeventig cent per kWh betaald. Maar dat bedrag verschilt natuurlijk weer per contract.
Bij mensen die vorig jaar oktober een contract afsloten was dat bedrag namelijk gemiddeld maar veertig cent per kilowattuur. Dan zou je na een maand uitkomen op 68 euro aan energiekosten voor kerstverlichting. Het kan nog goedkoper. Uit cijfers van Independer blijkt dat vorig jaar januari de energiekosten slechts 21 cent per kWh was.

Minder energiekosten en toch een verlicht huis

Volgens het onderzoek en, naja, gewoon gezond verstand, valt er veel te besparen op de energiekosten door gebruik te maken van een timer. Ook het uitzetten van de lampjes wanneer je het thuisfront verlaat en gaat slapen is effectief. Wanneer je de kerstverlichting zo’n zes uur per dag aan laat staan bespaar je (op basis van een energiecontract van augustus dit jaar) al zo’n 85 euro. Gebruik jij nou ook nog eens gloeilampjes met de kerst, dan kunnen je kosten al helemaal flink omlaag. Enige wat je hoeft te doen is de gloeilampjes op zolder weg te laten stoffen, in plaats daarvan versier jij je huis met ledlampjes. Op deze manier kost het slechts 6 kWh om de kerstverlichting aan te hebben en bedragen de energiekosten van de kerstverlichting zo’n 4 euro. Alleen bij de aankoop zullen de ledjes dan wat hoger geprijsd zijn, maar dat geld heb je er dus zo weer uitgehaald. Uiteindelijk ben je dus bezig met geld besparen. Oftewel, weg met die oude gloeilampjes!