Bij het vestigen van een wereldrecord denk je wellicht aan het leveren van een bijna onmogelijk prestatie. Het verbeteren van de 100 meter sprint, de 100 meter zwemmen of een meer ludiek record als het wereldrecord planken. In veel gevallen wordt een atleet die zo’n record weet te vestigen ook gezien als iemand die over een prima conditie en zeer gespier lijf beschikt. Dat er uitzonderingen op die regel bestaan bewijst Emmanuel Yarbrough. Hij is namelijk de dikste wereldrecordhouder. En dat is inderdaad een prestatie van formaat.
Luguber wereldrecord: de zwaarste atleet ooit
Een vermelding in het Guinness Book of World Records is slechts weinigen gegeven. Degenen die er wel in slagen hebben zich in veel gevallen moeten overgeven aan een sprtaans trainingsregime om een serieuze poging te ondernemen. Voor niemand minder dan Emmanuel Yarbrough was 2021 dan ook een bijzonder jaar. Ondanks zijn forse gestalte wist ook hij een wereldrecord op zijn naam te zetten.
Overgewicht als pluspunt
Yarbrough is geen atleet die je dagelijks bezig zal zijn in de sportschool om spiermassa op te bouwen. Dat klinkt misschien gek, maar de man is worstelaar. De keuze voor die tak van sport is overigens goed verklaarbaar. Terwijl leeftijdsgenoten zich overgaven aan voetbal en andere, meer gangbare sporten, was dat voor hem niet weggelegd vanwege zijn flinke postuur. Nu blijkt dat zijn zware lichaam juist zijn grootste pluspunt is, hij is namelijk uitgeroepen tot zwaarste atleet ter wereld. Hij is overigens niet overdreven lang, zo’n 2.03 meter, maar weegt des te meer: 352 kilo. Wil je het dus echt weten: zijn BMI is 85.4. Voor gezonde mensen ligt dat voor de goede orde tussen de 20 en 25.
Van sumo-worstelaar tot MMA-vechter
Emmanuel Yarbrough was een amateur-sumoworstelaar die deelnam aan MMA, worstelen en hij speelde in het voetbalteam van Morgan State tijdens zijn studententijd. Overigens was hij in die periode ook tweevoudig winnaar van de All-American Division II. Na zijn studie aan de universiteit deed Yarbrough aan judo en begon hij carrière te maken als sumoworstelaar. Dat deed hij niet onverdienstelijk en in 1992 en 1994 won hij de zilveren medaille op de Sumo Wereldkampioenschappen. Dan doe je het dus niet verkeerd. In 1993 won hij ook nog een bronzen medaille. Later in zijn carrière kwamen er minder titels en juist meer gewicht. Juist dat laatste zorgde ervoor dat hij een nieuw wereldrecord vestigde. Met een gewicht van 414 kilo werd hij uitgeroepen tot de zwaarste atleet ooit. Een record waar je eigenlijk niet trots op hoeft te zijn.
Gezondheidsproblemen
Zijn nieuw verkregen roem wist hij overigens goed te gebruiken en hij is er zeker niet armer door geworden. Na een mislukte poging om het ver te schoppen in de wereld van de MMA besloot hij zijn geluk te zoeken in de wereld van de media. Zo verscheen hij in 1997 op het witte doek in de film Mr. and Mrs. Khiladi. Hij trad ook op in verschillende talkshows en had een rol in een commercial voor Motorola. Ondanks alle roem leerde hij ook de keerzijde van het leven kennen. Voornamelijk door zijn gewicht kreeg hij te maken met verschillende gezondheidsproblemen en op 51-jarige leeftijd liet dezes legende het leven.