Other

Met dit varken gaat Elon Musk de wereld veranderen

elon musk

Afgezien van het feit dat Elon Musk een van de rijkste mensen ter wereld is, is het ook een bijzondere ondernemer. Eigenhandig weet hij de wereld te veranderen met zijn bedrijven Tesla en SpaceX. Naast deze twee succesvolle ondernemingen heeft hij nog een aantal andere bedrijven, denk bijvoorbeeld aan The Boring Company en Neuralink. Laatstgenoemde zou zo maar eens de volgende spraakmakende onderneming van de miljardair kunnen zijn. Het doel: je hersenpan veel meer laten doen dan je ooit voor mogelijk hield.

Gek of geniaal: Elon Musk laat zien dat niets onmogelijk is

Het volledig autonoom laten rijden van wagens valt volledig in het niet bij de mogelijkheden die Elon Musk voorspelt voor zijn onderneming Neuralink. Wat hij probeert te doen is niets minder dan revolutionair: met je gedachten objecten laten verplaatsen. Daar is de van oorsprong Zuid-Afrikaanse uitvinder behoorlijk succesvol mee. Zo liet hij recent zien wat mogelijk is met het implanteren van een chip in de hersenen van een varken. Op zich niets bijzonders omdat er gebruikt wordt gemaakt van een techniek die al dik 100 jaar bestaat: de EEG. Wat wel bijzonder is, zijn mogelijk nieuwe toepassingen.
View post on Instagram
 

Het varken van Elon Musk

Om die nieuwe mogelijkheden te demonstreren liet Musk een varken met de naam Gertrude opdraven. Het dier heeft een kleine chip, een zogenaamde brein-computerinterface (bci). Het laat zien wat de toekomst mogelijk kan brengen. Zo kunnen de elektrische signalen van implantaten worden gebruikt om een ​​prothese te besturen, net zoals de hersenen dat doen in een normale situatie. Andersom zou het ook mogelijk zijn om door middel van dergelijk bci’s de hersenen instructies te geven. In de beleving van Musk zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan het ook worden gebruikt om de signalen van een beginnende epileptische aanval te onderdrukken of bepaalde hersengebieden te stimuleren.

FDA geeft belangrijke aanbeveling

Voorlopig blijft het nog bij het onderzoeken en het uitvoeren van experimenten. Voorlopig dus, maar dat gaat veranderen. De FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, zeg maar de medische waakhond in Amerika, ziet zeker mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. Dit betekent dat de FDA denkt dat het veelbelovend is (in dit geval voor de behandeling van dwarslaesie) en het daardoor mogelijk is dat de techniek sneller door toezichthouders kan worden getoetst en kan worden goedgekeurd.
Watch on YouTube

Andere toekomst

De volgende uitdaging is het sturen van elektrische signalen naar de hersenen. Musk zegt dat hiervoor een scala aan inputs nodig is, omdat sommige hersengebieden delicate stimulatie eisen. Andere hersengebieden kunnen enkel gestimuleerd worden als er voldoende stroom beschikbaar is. Kortom er is nog genoeg werk te verzetten, maar volgens Musk is het duidelijk dat hij wegen kan bewandelen die mogelijk kunnen leiden tot een heel ander toekomstbeeld dan wat we ooit voor mogelijk hielden.