Een chip in je hersenen is toch wel een beetje een enge gedachte. Gaat dat allemaal wel goed, of is de toekomst toch dichterbij dan we dachten? Hoe dan ook is de man van de mannen – Elon Musk – klaar voor de uitdaging. Hij verwacht namelijk dat hij begin volgend jaar de eerste chip in iemands brein mag plaatsen. Dat zal hij natuurlijk niet zelf doen, maar met zijn startup Neuralink.
Neuralink
Elon Musk staat bekend om zijn vele ondernemingen zoals Tesla en SpaceX, maar de beste man heeft ook zo zijn aandelen in een neurotechnologische startup genaamd Neuralink. Tijdens een livestream liet hij zijn eerste menselijke patiënt hoopt te hebben tegen het einde van 2020. Best wel een bizarre gedachte, dat mensen dadelijk echt een chip in hun brein laten planten. Het is natuurlijk niks nieuws dat steeds meer mensen een chip hun arm laten plaatsen, zodat ze betalingen etc gewoon middels hun arm kunnen voltooien. Maar toch is een chip in je brein wel next level.
Een flinke investering
Musk heeft al flink wat geld in deze startup gepompt. Sinds 2016 namelijk al zo’n 100 miljoen dollar. Dit heeft hij waarschijnlijk puur gedaan voor de ontwikkeling van de 4 x 4 millimeter chip. Deze chip zou het leven zoals we het nu kennen namelijk drastisch veranderen. Het functioneert namelijk als interface tussen je hersenen en een computer. De implantaat zou voor bereidwillige mensen kunnen zorgen voor “een symbiose met kunstmatige intelligentie,” zoals Elon Musk het mooi zou zeggen.
Wat is de bedoeling van die chip?
De bedoeling is dus dat de chip zorgt voor een samenwerking tussen je eigen hersenen en de intelligentie van computers. Het zou dus zoiets zijn als een computer in hoofd, of in ieder geval iets wat communiceert vanuit je hoofd met een computer en deze informatie vervolgens weer naar je hoofd terugstuurt. Hoef je dus nooit meer te Googlen! Handig voor op de fiets aangezien het telefoongebruik toch wordt beboet.
Wat misschien nog beter nieuws is, is het feit dat deze chip dus een positieve bijdrage zou kunnen hebben aan de behandeling van ziektes zoals Parkinson of Alzheimer. De chip wordt dan namelijk gebruikt om de hersenfuncties te behouden en te verbeteren waar mogelijk.
Hoe werkt het?
Eigenlijk is de werking heel simpel. De implantaat werkt namelijk door de zenuwcellen in het menselijk brein te stimuleren met behulp van flexibele draden van elektroden. Dit wordt met uiterste precisie door een robot tijdens de operatie ingebracht. Gelukkig blijft de chip volgens de president van Neuralink – Max Hodak – jaren tot tientallen jaren bestaan. Je hoeft dus niet om de zoveel tijd weer terug te komen, naja misschien voor een nieuwe update dan!
Mocht jij zo’n chip willen, zul je wel een operatie moeten aangaan. Dat klinkt enger dan het is, want als we Musk mogen geloven is het geen grote operatie, maar een soort equivalent van een LASIK-achtige operatie. Hiermee doelde hij op LASIK oogchirgurgie. Musk eindigde de livestream met: “We hopen dit voor het einde van volgend jaar bij een menselijke patiënt te hebben,” onthulde Musk. “Dus dit is niet ver.” We zijn benieuwd wanneer we de eerste brein implantaten zullen tegenkomen!