Je eigen bier brouwen doe je zo
Bier hoeft niet altijd in een brouwerij gebrouwen te worden. Het kan ook gewoon bij je thuis. Hoe dan? Dat leggen we je uit. Hieronder lees je hoe je stap voor stap het beste bier kan brouwen. Proost!
1. Mout moet schroten
Ten eerste hebben we mout nodig. Dat moet, voor het wordt verwarmd, eerst gekneusd worden. Dit heet schroten. Dit moet met een speciaal apparaat. Wil je dit nou niet in huis halen? Dan kun je bij verschillende brouwerijen al gemalen mout kopen. Mocht je het gemalen mout in huis hebben, dan kun je voor het bier brouwen deze stap overslaan.
2. Gemalen mout gaat maischen
De zetmeel in mout moet omgezet worden in glucose. Dit kun je het best doen met water. Het is simpel. Voeg water met een temperatuur van 65 graden toe aan het gemalen mout. De hoeveelheid water hangt af van welk bier je wil. Voor donker bier gebruik je 2.7 liter water per 1 kilo mout. Voor het brouwen van lichte bieren gebruik je 3,5 tot 4 liter water per kilo mout. Verwarm het een uur lang op 65, verhoog de temperatuur de laatste minuut tot 78 graden.
3. Mout wordt wort door het te filteren en spoelen
Nu kun je de overgebleven mout gaan spoelen en filteren. Haal alle vloeistof eruit en zorg dat er bij het bier brouwen zo min mogelijk vloeistof bij komt.
4. Kook de wort samen met hop
Nadat alles gefilterd is, moet het worden gekookt. Kook de wort samen met de hop zo’n 60 tot 90 minuten lang. Hiermee maak je de wort lekker zuiver en bitter. Er zit een verschil in koken bij het brouwen lichte en donkere bieren. Wil je precies weten hoelang je een specifieke bier moet koken? Dan moet je toch echt even Googlen.
5. Koel het zo snel mogelijk af
Alles gekookt? Dan moet je het zo snel mogelijk afkoelen. Vaak is een bak met ijs de beste oplossing. Ververs het water regelmatig en laat het geheel afkoelen tot 20/25 graden. Wanneer dit gelukt is, haal je alle hop eruit.
6. Gisten
Vanaf nu is het voornamelijk geduld hebben en wachten. Bij deze stap voeg je de gist toe aan de hop. Door gist worden de suikers omgezet in alcohol. Bij het brouwen van licht bier hanteer je 0,5 gram gist. Voor een zwaarder biertje kun je wel tot 1 gram gist toevoegen. Elke soort gist heeft zijn eigen, ideale temperatuur. Zoek dus van tevoren goed op welke temperatuur je moet hanteren. Na 4 tot 16 uur komt er een eerste schuimlaag op. Hierna moet je nog meer wachten. Gist kan tot wel 3 weken actief zij. Het is dus een zaak van goed geduld en goed opletten. Geef je bier de tijd om het te laten rijpen.
7. Bottelen maar
Ja hoor, het einde komt in zicht. Je mag het bier in een schoon flesje doen. Zorg voor goed ontsmette flesjes. Bij het bier brouwen wil je uiteraard zo min mogelijk bacteriën in je vloeibare creatie krijgen. Ga je voor een traditionele, beugel of moderne fles? Na het bottelen moet je nog een weekje wachten totdat je ervan kunt genieten.
8. Proosten
Eindelijk, als het goed is heb je nu helemaal zelf je eigen bier gebrouwd. Ga de smaak samen met je vrienden ondervinden. Neem ruim, maar met mate. Geniet ervan, hè. Proost!
Flesje leeg? Dan kun je hem voor handige dingen recyclen!