Sporten heeft veel lichamelijke én mentale voordelen. Zo is het een lekkere manier om je hoofd leeg te maken en ga je er fysiek ook nog eens op vooruit. Je voelt je fitter, hebt meer energie en het is de manier om af te vallen. Maar wat het effect van sporten op je hersenen zal je ook verbazen.
Sporten is voor heel veel dingen goed
Dat rondje hardlopen wat je af en toe misschien doet, is goed voor je. Dat wist je natuurlijk al, en is waarschijnlijk ook de reden waarom je het doet. Maar zoals je bijvoorbeeld met wandelen al aardig wat calorieën verbrandt, is dat met andere sporten nog meer. Het effect van sporten werkt ook op je hersenen, die blij zijn met de beweging die jij pakt. Daarom kan sporten voor jou wel nog beter zijn dan je eerst al dacht.
Het effect van sporten op je hersenen
Er is onderzoek gedaan naar het effect van sporten op je hersenen. Daaruit blijkt dat tijdens je workout er nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Dat gebeurt in de hippocampus, die belangrijk zijn voor je geheugen en ruimtelijke oriëntatie. De muizen uit het onderzoek die meer bewogen, bleken meer nieuwe hersencellen te hebben aangemaakt. Gelukkig is er later ook bewijs gevonden dat hetzelfde effect van sporten ook bij mensen zo werkt.
Een ander positief effect van sporten op je hersenen is dat je hersenen goed doorbloed raken en meer zuurstof krijgen. Bovendien worden de verbindingen tussen je hersenen sterker en gaat de communicatie tussen hersencellen soepeler.
Wat betekent dit voor mijn leven?
Die verbindingen tussen je hersenen klinken allemaal wel goed, maar wat betekent dat nou in de praktijk? Nou, het zorgt er onder meer voor dat je een beter denkvermogen hebt. Je geheugen, aandacht begrijpen en leren gaan beter, zegt de Hersenstichting. Verder verbetert het je slaap en heb je minder stress. Dat zorgt dan weer voor een betere stemming, mede dankzij de serotonine die vrijkomt bij het sporten. En als dat nog niet genoeg is, is een ander effect van sporten ook dat je een verhoogde weerstand hebt. Dus pak dat hardloopschema er maar bij.