Actueel

Niet Parijs, maar deze Nederlandse stad is de duurste vakantiebestemming van Europa

duurste vakantiebestemming europa amsterdam

Wie had dat gedacht? Nederland heeft de duurste stad van Europa als het gaat om vakantiebestemmingen. Volgens een onderzoek van Post Office is Amsterdam namelijk de duurste vakantiebestemming van Europa. Ja, je leest het goed. Zelfs Parijs en Venetië hebben het nakijken.

Driegangenmenu met een wijntje of een broodje met een kopje thee?

Een blogger uit Nederland kwam terug van zijn tripje naar Sevilla in Spanje. De man in kwestie keek verbaasd op, toen hij zag wat hij in Amsterdam moest betalen voor een broodje en een kopje muntthee. De prijs kwam neer op een rekening van een driegangenmenu met wijn in Sevilla. De blogger was niet de enige die Amsterdam als zo duur ervaart. Volgens een nieuw onderzoek van Post Office is Amsterdam nu de duurste vakantiebestemming van Europa.
De jaarlijkse City Costs Barometer vergelijkt de prijzen van 35 populaire bestemmingen voor het soort producten dat je kunt kopen tijdens een tweedaagse vakantie. Van bier en reiskaarten tot een rondleiding door de stad. De score van Amsterdam komt uit op 727 pond, omgerekend zo’n 837,19 euro, meer dan traditioneel dure bestemmingen als Venetië (791,18 euro) en Kopenhagen (676,02 euro), en zelfs het drievoudige van Lissabon (259,11 euro).

Hotelprijzen gestegen met 43 procent

De Trivago Hotel Price Index registreerde de gemiddelde dagelijkse kamerprijs in Amsterdam vorige maand als 321,30 euro, een stijging van 43 procent op jaarbasis (vergelijk dat met 269,48 euro in Londen en 199,23 euro in Madrid). En dat wordt aangevuld met zo ongeveer de duurste toeristenbelasting van Europa, zeven procent van de kamerprijs plus een extra heffing van 3 euro per persoon per nacht. Mede daardoor is Amsterdam nu bestempeld als duurste vakantiebestemming van Europa.

Hogere verwachtingen van duurste vakantiebestemming Europa

De prijzen stijgen al jaren. Gedurende een groot deel van deze eeuw heeft Amsterdam zichzelf opgeknapt. Buurten binnen en rond de grachtengordel zijn stuk voor stuk opgepoetst en ontdaan van hun grauwe sfeer. En naarmate de stad slimmer is geworden, is de hoofdstad ook duurder geworden.
Overtoerisme maken de prijzen in Amsterdam ook duurder. In 2019 ontving Amsterdam meer dan twintig miljoen overnachtende bezoekers, volgens de afdeling Onderzoek & Statistiek van de stad. De huidige cijfers klimmen snel terug naar die piek. Tegelijkertijd heeft de stad beperkingen opgelegd aan het bouwen van nieuwe hotels, waardoor de toenemende vraag de prijzen nog verder opdrijft. Mensen verwachten meer, zijn bereid ervoor te betalen en de kosten stijgen.
Wil je het dure Nederland ontvluchten? Misschien is dit Duitse auto hotel wat voor jou.