Cars & Bikes

Door plassen rijden met je auto: zo pak je het goed aan

door plassen rijden

Een beetje automobilist is uiteraard niet bang voor wat water op de weg, maar hoe ga je er mee om als de regen het fatsoenlijk rijden wel heel moeilijk maakt? Laten we eerlijk zijn, we zijn geen van allen gezegend met het talent om tijdens de regen perfect te rijden zoals Max Verstappen. Het goede nieuws is dat je het kunt leren. Dit is hoe je door plassen rijden met de auto het beste aanpakt, wil je je wagen heel houden.

De uitdaging: door plassen rijden met de auto

Het is niet de favoriete bezigheid van elke autorijder, maar ontkomen doe je er niet aan in Nederland: rijden over natgeregende wegen. Nederland is nou eenmaal niet het meest droge land ter wereld en met zo’n 800 mm neerslag per jaar is de kans groot dat je tijdens het rijden een of meerdere plassen treft. Dat kan lastig zijn, niet zelden veroorzaakt een plas regenwater zoveel schade aan de auto dat verder rijden onmogelijk is. Dan kun je er voor kiezen om je wagen te laten staan op een regenachtige dag, maar vaak is dat geen optie.

Het grootste nadeel van een plas regenwater op de weg is dat je niet ziet hoe diep het is. Met een beetje pech komt je motor in aanraking met het water en zuigt hij het water op in plaats van lucht. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat je motor daar niet echt gek op is. Voorkomen is dus beter dan genezen, maar op hoge snelheid een plas water ontwijken is mogelijk nog gevaarlijker.

Schade door regenwater

Dat de motor schade op kan lopen door een plas regenwater is bekend. Normaliter is dat ook geen probleem, ware het niet dat het geheel afhankelijk is van de diepte van de plas. De motor bestaat namelijk uit een aantal onderdelen die redelijk bestand zijn tegen vocht. Het punt is  dat het vaak gaat om de tolerantiegrens. Een enkele ondiepe plas water kan geen kwaad, maar tref je een diepere plas aan, dan is het oppassen geblazen. Zo kan een luchtfilter wel lekker hoog gemonteerd zitten, tegen een echt diepe plas regenwater doe je feitelijk niet veel.

Motor vervangen door waterschade

Het vervangen van een complete motor door waterschade is over het algemeen een dure grap. Reken in ieder geval op een kostenpost van al snel enkele duizenden euro’s. Het probleem is dat er maar één optie is die enige bescherming biedt: langzaam door een plas rijden. Dat garandeert overigens geen veilige afloop. Ook langzaam door de plassen rijden biedt geen garantie, het succes van je keuze blijft afhankelijk van de diepte van de plas.

Veilig door de plassen rijden doe je dus door niet te hard te gaan (sowieso niet zo verstandig op een regenachtige dag). Probeer daarnaast een snelle analyse te doen van de plas die je nadert. Kan hij mogelijk dieper zijn dan je verwacht? Is er de mogelijkheid om nog veilig van baan te verwisselen? En zo nee, zit er iemand vlak achter mij die ik vast met wat remlichten moet alarmeren op een eventuele situatie?

Stick to your plan

Heb je eenmaal een keuze gemaakt: hou je hier dan ook aan. Halverwege de plas plots van strategie veranderen geeft je echt niet meer kans van slagen.

Mocht je trouwens van mening zijn dat het enig verschil maakt of nu met een gewone auto of een elektrische auto door een plas rijdt, dan is het antwoord ook nee. Sterker nog, ook voor een elektrische auto geldt een maximale ‘veilige’ diepte van 20 centimeter. Stoppen en omdraaien is dus nog altijd de veiligste optie om je wagen te beschermen.