Eerder deze maand lieten we je weten dat het broodje döner kebab aan zijn eind dreigde te komen, omdat het Europarlement de verkoop van vlees met fosfaten wilde afschaffen. Na overleg, blijkt dat de uitgaanssnack bij uitstek, gewoon verhandeld mag blijven worden.
Nipte stemming
Om een dergelijk verbod door te voeren moest het parlement met een absolute meerderheid van 376 stemmen voor de afschaffing worden gestemd. Het werden er 373: slechts drie te weinig. Met name bij onze oosterburen, in Duitsland, zal met opgelucht zijn met de uitslag. Hier zijn namelijk tienduizenden mensen werkzaam in die sector en is het broodje döner bovendien de populairste snack voor buiten de deur.
Waarom afschaffing fosfaten?
In de voedingsindustrie gebruikt men fosfaten om te zorgen dat producten langer houdbaar blijven. Tevens zorgen fosfaten ervoor dat producten er verser/malser uitzien en dat het vlees zwaarder wordt.
Dat fosfaten niet goed voor de gezondheid zijn moge duidelijk zijn, zeggen deskundigen: het zou de werking van de nieren beïnvloeden en hart- en vaatziekten in de hand werken. Daarom zijn er Europese regels die de hoeveelheid fosfaten in voedingsmiddelen aan een maximum binden.
Hoewel er dus al een regelgeving over het gebruik van fosfaten was, kwam men een tijd geleden achter een fout in deze wet. Gek genoeg betroffen deze regels namelijk enkel de versproducten en gelde het niet voor diepvriesproducten. Aangezien kebab, maar ook gyros uit de diepvries komt, vallen deze producten dus niet onder die wetgeving.
Gezond of niet, de snack zal voorlopig blijven.