Actueel

Dit verandert in 2024 op het gebied van Belasting

Verdiensten 2025

elastingen hebben altijd een impact op werknemers, ondernemers en belastingbetalers in het algemeen. In het jaar 2024 zullen er verschillende wijzigingen plaatsvinden die deze groepen beïnvloeden. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste veranderingen.

Salarissen voor werknemers

Het minimumuurloon wordt in Nederland ingevoerd en bedraagt 13,27 euro per uur. Dit komt neer op een brutoverhoging van 3.563 euro per jaar voor een fulltimebaan. Het belastingtarief in box 1, wat staat voor belastbaar inkomen uit werk en woning, stijgt van 36,93 procent naar 36,97 procent. Gelukkig compenseert de stijgende loonheffingskorting deze verhoging voor de meeste werknemers. Als werknemer in loondienst wordt de loonheffing geregeld door de werkgever. Eventuele te veel of te weinig afgedragen loonheffing wordt bij de jaarlijkse inkomstenbelasting verrekend.
 

Belasting voor ondernemers

In box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) wordt een extra schijf ingevoerd. Over inkomen uit aanmerkelijk belang betaal je 24,5 procent belasting tot een inkomen van 67.000 euro. Daarboven geldt een belastingtarief van 33 procent. De zelfstandigenaftrek wordt verlaagd van 5.030 euro naar 3.750 euro. De winstvrijstelling voor het midden- en kleinbedrijf zakt van 14 procent naar 13,31 procent.
Het heffingsvrij vermogen blijft gelijk op 57.000 euro, maar het tarief stijgt van 32 procent naar 36 procent voor vermogens boven deze grens.

Persoonlijke gezondheid

Verbruiksbelasting op niet-alcoholhoudende dranken stijgt naar 26,14 euro per 100 liter.Roken en alcoholgebruik worden ook duurder door verhoogde accijnzen. De accijns op alcohol stijgt met 8,83 procent. Een krat bier wordt ongeveer 0,27 euro duurder. De tabaksaccijns ondergaat een verhoging, waarbij de belasting met 0,60 euro stijgt tot 7,81 euro per pak. Vanaf april 2024 zal een pakje naar verwachting ongeveer 11,10 euro kosten.

Vliegen

Vliegbelasting stijgt naar 29,05 euro per vertrekkende passagier. De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt naar 0,23 euro per kilometer en de brandstofaccijnzen blijven ongewijzigd.
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze belastingwijzigingen, zodat je goed voorbereid bent en optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare regelingen. Raadpleeg altijd een belastingadviseur of de Belastingdienst voor specifiek advies dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie.
Bron: Rijksoverheid