Het is nou eenmaal zo: hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om fit te blijven. Veel mannen lopen er vroeg of laat tegenaan, afhankelijk van de levensstijl op dat moment. Maar gezonde dagbesteding of niet, vaak is dat buikje, die extra pondjes of die verminderde fitheid een lastig fenomeen. Het lijkt uit het niks te komen, maar er zijn toch echt verklaringen voor. Afvallen gaat voor de één makkelijker dan de ander, maar op leeftijd schijnt het nog meer een uitdaging te zijn.
Veel mannen van middelbare leeftijd slaan dan ook aan het afvallen, en proberen meer te sporten en beter te eten. Dit is een gezonde en positieve reactie. Het zou zonde zijn om het maar gewoon te accepteren en die buik elk jaar te laten groeien en verder in te kakken. Want zelfs als je merkbaar ouder wordt en lichamelijk achteruit gaat, kun je hier nog veel tegen doen. De verklaringen voor dit moeilijke(re) proces zijn in ieder geval bekend.
Er zijn verschillende verklaringen voor de verminderde fitheid in de loop van de jaren. Zo is het zo dat vanaf je dertigste, je niveau van testosteron gestaag daalt. Elk jaar wordt het iets minder, wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld spieropbouw moeilijker gaat. En wie spieropbouw zegt, zegt afvallen. Als je minder testosteron in je lichaam hebt, zal je lichaam ook minder efficiënt worden en minder snel herstellen. Dat gebeurt gewoon, maar je kunt dit wel verminderen door zware oefeningen te doen waarbij je snel buiten adem raakt. Uit een onderzoek in Japan blijkt namelijk dat dat een boost in je testosteron niveau kan geven.
In de loop van de jaren kan je spiermassa ook afnemen, wat ervoor zorgt dat je minder verbrandt. Dit kan ervoor zorgen dat je aankomt in gewicht. Wil je weer afvallen, dan doe je er goed aan om te zorgen dat je lichaam weer meer spieren bevat, zodat die energie kunnen verbranden en uiteindelijk je vetpercentage omlaag helpen. Ondanks dat het lastiger kan zijn om spiermassa op te bouwen met de jaren, met effectieve trainingen kun je ver komen.
Over dat sporten gesproken, voor je herstel moet je als je ouder wordt ook meer tijd nemen. Je spieren lopen tijdens een workout meer schade op, wat ervoor zorgt dat je herstel langer duurt. Dit is niet erg, maar is een kwestie van besef en acceptatie. Met massages en bijvoorbeeld een schuimroller kun je de spieren helpen herstellen en blessures voorkomen. Zorg daarom ook voor een goed matras en een regelmatig slaapritme.
Tenslotte komen we aan bij de stoelgang, die met de jaren langzamer gaat werken. Dit zorgt ervoor dat het voedsel dat je eet minder efficiënt wordt omgezet in energie. Als je net zo veel eet als vroeger kun je toch aankomen, hoe frustrerend dat ook is. Het is dan ook funest om alleen nog maar groenten en salades te eten in de hoop te kunnen afvallen, want dan verlies je ook veel kostbare spiermassa. Je kunt in dat geval je dieet beter focussen op genoeg eiwit en groenten, en minder koolhydraten.
In de wereld van duurzame energie voor thuisgebruik is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Met de recente berichten over energieprijzen, salderingsregelingen en warmtepompen lijkt de situatie steeds onduidelijker. Is er echt een grote verschuiving aan de gang, of worden we gewoon weer eens overspoeld met een dosis energie-gerelateerde sensatie? We zetten de fabels en feiten voor je op een rij.