Sports

Dit is de reden van de vonkenregen bij Formule 1 wagens

formule 1

Ben je een fanatiek Formule 1 fan, dan is het je vast opgevallen dat wagens zo vaak vonken. Ziet er bijzonder spectaculair uit, maar het leidt wel tot tal van vragen. Echt functioneel is het niet zou je denken, bovendien vraag je jezelf wellicht af wat die vonken vandaan komen. De antwoorden op die vragen zouden je nog wel eens kunnen verrassen.

Waarom vonken Formule 1 wagens

Racewagens zoals de bolides in de Formule 1 hebben te maken met tal van zaken waar je als gewone sterveling niet van wakker ligt. Zo is de kans groot dat je weinig geeft om de downforce van jouw auto. Bij de Formule 1 wagens is dat juist een heel ander verhaal. Daar speelt de downforce juist een heel belangrijke rol. Hoe lager de wagen op het wegdek ligt, des te sneller rijdt de wagen. Dat heeft uiteraard wel een nadeel: de mogelijke beschadigingen. Die lage ligging ten opzichte van het wegdek zorgde dus in de eerste instantie voor de vonkenregen.

Veiligheid staat voorop

Vanuit het een stukje veiligheid had die FIA bedacht dat het niet echt slim was om toe te staan dat de wagens bijna op het wegdek lagen. De oplossing: een skid plate. Letterlijk dus een plaat die onder de wagen is bevestigd. Zo blijft de bodem in ieder geval heel en kon men voorkomen dat een F1 wagen te laag bij de grond lag. Die skid plate mocht gedeeltelijk slijten, maar niet te veel: maximaal 1 millimeter. Het gevolg: de coureurs konden lekker tekeer gaan en een indrukwekkende vonkenregen produceren. Is ook handig om je achterliggende coureur het zicht te belemmeren, iets wat vroeger maar al te vaak gebeurde.
Watch on YouTube

Aluminium blokjes zorgen voor de vonken

Om het geheel een beetje leuker te maken bedacht de FIA dat het beter was om een houten skid plate te gebruiken. Weg vonken dus. Wonder boven wonder zagen we in 2015 weer een leuke vonkenregen. Dit werd nu niet veroorzaakt door de skid plate, maar door de metalen pootjes cq blokjes die men erop had gemonteerd. Ook nu greep de FIA weer in en verordineerde dat het wel mocht, zolang het maar van aluminium was. Op die manier bleef het veilig en spectaculair tegelijkertijd. In feite hebben de vonken dus geen enkele toegevoegde waarde, afgezien van het feit dat het wel lekker spectaculair oogt. Dat wil niet zeggen dat we er niks aan hebben. Die vonkenregen duidt er namelijk op dat de wagen lekker dicht op het asfalt ligt. We weten dan dat de wagen bijzonder veel downforce ervaart.