Food & Drinks

Dit effect heeft alcohol op je darmen

Dit effect heeft alcohol op je darmen

Alcohol drinken is al jarenlang heel erg genormaliseerd, een drankje snel doen hier en daar. Maar hoe schadelijk zijn die paar drankjes nou eigenlijk echt voor je en voor je darmen?

Dit effect heeft alcohol op je darmen

Heb jij wel eens nagedacht over dat ene biertje of wijntje bij het avondeten? Of die gezellige avonden waar de drank makkelijk naar binnen vloeit? Ja, we weten allemaal dat te veel drinken niet goed voor ons is, maar heb je ooit stilgestaan bij wat ‘te veel’ nu eigenlijk betekent voor je darmen? We leggen het je uit.

Invloed van alcohol op darmflora

Je zou het misschien niet direct denken, maar die enkele glazen wijn of bier kunnen een behoorlijke impact hebben op de triljoenen microben die in je darm leven – ook bekend als het darmmicrobioom. Deze microben spelen een cruciale rol in alles van spijsvertering tot ons immuunsysteem. Maar gooi er wat alcohol tegenaan, en er kunnen dingen beginnen te verschuiven – soms niet ten goede.

Dysbiose en ontstekingen

Zwaar en frequent drinken kan leiden tot iets wat we ‘dysbiose’ noemen, klinkt luxe, maar het komt erop neer dat er een onbalans ontstaat tussen de goede en slechte bacteriën in je darm. Dit kan vervolgens leiden tot meer ontstekingen en zelfs ziekten doordat alcohol de wand van je darm meer doorlaatbaar maakt. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen makkelijker hun weg vinden naar plekken waar ze niet horen, zoals jouw bloedbaan.

Verband met alcohol cravings

Interessant genoeg suggereert voorlopig onderzoek dat een ongezond evenwicht in het darm microbioom wel eens zou kunnen bijdragen aan die drang naar nog “een laatste drankje”. Studies tonen aan dat mensen die vaak binge-drinken veranderingen vertonen in hun darmmicrobioom die gekoppeld zijn aan een grotere behoefte aan alcohol.

Effect van matig drinken

Het is niet allemaal kommer en kwel; matige drinkers (denk hierbij aan dat éne glaasje wijn bij het avondeten) lijken diversere microbiomen te hebben, iets wat geassocieerd wordt met een gezonde darm. Toch is het effect van matige alcoholinname op onze binnenste vriendjes nog niet volledig uitgekristalliseerd.

Voor wie besluit de fles voorgoed (of tijdelijk) te laten staan, dan er is goed nieuws! Onderzoek laat zien dat binnen twee tot drie weken na het stoppen met drinken, tekens van herstel zichtbaar zijn in het darmmicrobioom. Dit benadrukt de veerkracht van onze kleine helpers na periodes van zwaar drinken. Dus volgende keer misschien toch twee keer na voordat je die extra ronde bestelt.

Bron: Welingelichte Kringen