Health

Dit doet muziek met je brein

muziek

Muziek heeft een bijzondere invloed op ons brein. Dit blijkt ook weer uit de nieuwste aflevering van Erik Scherder en het nut van optimisme. Hierin onderzoekt de hoogleraar neuropsychologie, Erik Scherder, het belang van optimisme en hoop in ons leven. En jawel, muziek speelt hierin een grote rol.

Optimisme door muziek

Voor de derde aflevering van zijn serie bezocht Scherder het zogeheten Leerorkest. Dit orkest geeft kinderen van verschillende achtergronden de kans om een muziekinstrument te leren spelen. Oprichter Marco de Souza legt uit: “Veel kinderen worden vaak beoordeeld op wat ze niet kunnen. Bij Het Leerorkest hoef je maar een paar noten te kennen om samen iets moois te maken.
Marco richtte Het Leerorkest op vanuit zijn eigen moeilijke jeugd. “Ik groeide op in een gezin met veel problemen, maar door muziek kreeg ik hoop. Die ervaring wil ik aan alle kinderen meegeven.
De jonge muzikanten herkennen dit ook heel erg. Nadia, onderdeel van het Leerorkest, vertelt: “Een jaar geleden gingen mijn ouders uit elkaar en had ik het moeilijk. Bij Het Leerorkest vergat ik mijn zorgen door de muziek.

Muziek maakt rustig

Muziek kan ons helpen om de wereld positiever te zien. Scherder legt uit dat muziek direct invloed heeft op onze hersenen en ons lichaam. Rustige muziek kan bijvoorbeeld je hartslag en ademhaling verlagen, wat stress vermindert. Daarnaast is zelf muziek maken erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die piano spelen niet alleen hun motorische vaardigheden verbeteren, maar ook hun cognitieve vaardigheden vooruitgaan (zoals taal en rekenen). Bovendien helpt muziek bij het beheersen van impulsen.
Kortom, muziek biedt een schat aan voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het is een rijkdom die eigenlijk geen enkel kind zou mogen missen.