Nederlandse muziekfestivals hebben het momenteel ontzettend moeilijk. Dit jaar alleen al zijn er meer dan 60 festivals geannuleerd, wat een record is als we de pandemiejaren buiten beschouwing laten. Doorgaans worden geannuleerde festivals snel vervangen door nieuwe, maar dat is dit jaar ook niet het geval. Er zijn in 2024 vooralsnog slechts 30 nieuwe muziekfestivals georganiseerd in Nederland, wat betekent dat we behoorlijk wat zijn verloren. Lex Kruijver, event researcher bij Respons Evenementen, zegt het volgende over het verlies van de festivals tegen het AD: “De markt staat nog meer onder druk. De tijd van de grote groei van festivals is voorbij. Het is een vecht-en-overleefmarkt geworden.”
Dat veel festivals stoppen met bestaan heeft voornamelijk te maken met de stijgende kosten waar ze sinds de coronapandemie mee te maken hebben. Iedereen in Nederland heeft last van de hoge inflatie, en dus ook de festivals. Toch zijn er nog meer problemen, zoals het tekort aan materiaal en personeel. Bovendien neemt ook de regelgeving toe, iets waar veel organisatoren moeite mee hebben. Zo wil Amsterdam een nieuwe manier gebruiken om de evenementenruimte toe te wijzen, maar diverse grote festivals hebben zich hier al tegen uitgesproken. Zo komen ze er pas eind 2024 achter of ze een plekje krijgen op de kalender in 2025, waardoor ze niet op tijd kunnen starten met de organisatie van het festival.
Het spreekt voor zich dat festivalorganisatoren hun evenementen niet graag afgelasten, maar volgens Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers hebben ze vaak geen keus. Hij zei in het AD hierover het volgende: “Bij evenementen met kaartverkoop zijn de kosten en ook de vergunningseisen inderdaad redenen om te heroverwegen of je door wilt gaan”. Daarnaast gaf hij aan dat ook het bezoekersgedrag invloed heeft. Zo moeten veel festivals de ticketprijzen verhogen door de stijgende kosten. Dit betekent dat sommige Nederlanders de kaartjes niet meer kunnen betalen, aangezien ook zij last hebben van de inflatie.
Momenteel gaat het dus niet goed met Nederlandse festivals, maar het is nog niet duidelijk of dit een momentopname of daadwerkelijk de toekomst is. Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals maakt zich nog geen zorgen, zo liet hij weten aan het AD: “Het festivalaanbod verandert voortdurend. Het publiek ook. Smaken veranderen en mensen komen in een andere levensfase terecht”.
Desondanks is het mogelijk dat fysieke festivals op een gegeven moment grotendeels verdwijnen in Nederland. Dit heeft voornamelijk te maken met de stijgende organisatiekosten. Een manier om dat op te lossen, is door over te stappen op digitale festivals die volledig online worden gehouden. Je bekijkt dus vanuit je eigen woning livestreams van de optredens van je favoriete artiesten. Overigens hoeft een digitaal festival niet per se uit muziek te bestaan; ook kunstexposities en filmvertoningen kunnen op deze manier georganiseerd worden.
Fysieke festivals brengen overheadkosten met zich mee, en het is onvermijdelijk dat deze in tijden van economische moeilijkheden stijgen. Toch kunnen ze in veel gevallen de moeite waard zijn. Mensen houden van livemuziekevenementen, en livemuziek is toch wel uniek. De grootte van de show is echter niet altijd rendabel voor de locaties of de artiest, wat het argument voor digitale alternatieven sterker maakt. Dit gebeurt al in andere sectoren die traditioneel landgebonden waren, zoals bijvoorbeeld de gokindustrie. Deze werd lange tijd geassocieerd met grote hotels in Las Vegas en Macau, maar nu hebben toonaangevende igaming-operators producten ontwikkeld die de fruitmachines in deze grote gebouwen nabootsen en als 3D-slots in Nederland beschikbaar gemaakt. Hierdoor hoeven Nederlanders hun huis niet te verlaten. Muziekliefhebbers zouden met de komst van digitale festivals van dezelfde gemakken kunnen genieten.
We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk zijn de zomerse temperaturen weer terug. Geweldig voor die dagen aan het strand of een gezellige barbecue, maar hoe hou je je huis koel zonder airco? Met een paar slimme trucs is het binnen prima uit te houden tijdens de warme dagen.