Er zijn weinig dingen leuker dan na het werk op een vrijdag met je vrienden of collega’s nog even wat te gaan drinken om het weekend in te luiden. Drink je net even iets te veel dan is niet snel een probleem. Je wordt hooguit wat vrolijker, stapt nog makkelijker op die mooie vrouw af en je legt makkelijker contact. Toch is de impact niet voor iedereen zo positief. Dan hebben we het over de persoon met de kwade dronk. Waarom overkomt het de één wel en de ander niet?
Impulsief gedrag + alcohol = een kwade dronk
De kans is groot dat je het in je vriendengroep ooit eens hebt meegemaakt, de persoon met de kwade dronk. Of misschien ben jij zelf wel die persoon. Terwijl de rest zich kostelijk vermaakt is er één iemand die veranderd in een duivel. Lange tijd was het onduidelijk wat zo’n kwade dronk veroorzaakt. Onderzoekers van de Ohio University hebben nu eindelijk wetenschappelijk vastgesteld dat slechts één karaktertrekje daar een grote invloed op heeft: impulsiviteit.
Eerst dronken worden, dan gamen
Op basis van een bijzonder experiment hebben wetenschappers onomstotelijk vast kunnen stellen wat de oorzaak is van een kwade dronk. Een groep van 425 personen kreeg een vragenlijst voorgelegd om hun mate van impulsiviteit te beoordelen. Vervolgens mochten een aantal deelnemers enkele glazen alcohol achterover slaan. De overige personen bleven nuchter. Nadat de alcoholische dranken waren genuttigd was het tijd voor de volgende fase van het experiment. De proefpersonen moesten een computerspel spelen waarbij ze geen weet hadden wie hun tegenstander was. Indien ze het spel wisten te winnen, kwam het leukste deel: het uitdelen van een elektrische schok aan de tegenstander. Leuk detail: de deelnemers mochten zelf de kracht van de schok bepalen.
Impulsiviteit is bepalend
De deelnemers in de groep die alcohol hadden gekregen waren geselecteerd op hun mate van impulsiviteit. Opvallend genoeg bleken degenen die waren geclassificeerd als ‘zeer impulsief’, relatief zware stroomstoten uit te delen. Met andere woorden, zij gedroegen zich aanzienlijk agressiever in vergelijking met degenen die als minder impulsief waren bestempeld en geen alcohol hadden gedronken. Hoofdonderzoeker Brad Bushman heeft hier een logische verklaring voor. “Alcohol zorgt ervoor dat je de focus legt op wat nu belangrijk is voor je is. Als je van nature al niet zo bezig bent met toekomstige consequenties van je gedrag, kan alcohol dus gevaarlijk zijn, zeker als je in een competitieve situatie terechtkomt”.
Mocht je overigens denken dat de deelnemers verwondingen hebben opgelopen door de elektrische schokken, dan kunnen we je meteen geruststellen. Men speelde immers op de computer tegen virtuele tegenstanders. Niemand raakte dus gewond. Wel weten we nu dankzij dit onderzoek dat je moet oppassen wanneer je die impulsieve vriend mee uit neemt voor een avondje aan de bar.