De schrik van cholesterol
Hartaanvallen zijn de nummer één oorzaak van vroegtijdig overlijden, en dat willen we natuurlijk koste wat kost vermijden. Lange tijd werd gedacht dat eieren het grote kwaad was hierin (vanwege hun hele hoge cholesterolgehalte). Met zo’n 200 mg cholesterol per ei en een aanbevolen maximum van 300 mg per dag, leek het een slecht idee om systematisch veel eieren te eten. Maar inmiddels weten we dus wel ietwat beter!
Onderzoek heeft nu gecheckt en bevestigtddat voedings-cholesterol niet direct zorgt voor een hoger cholesterol in het bloed. Mensen die regelmatig eieren eten, hebben vaak helemaal niet meer cholesterol in hun bloed dan de ‘anti-ei maatschappij‘.
Het verschil tussen verschillende cholesterol
Cholesterol komt niet in één, maar in twee vormen: HDL (het goede soort) en LDL (het slechte soort). HDL helpt slechte vetdeeltjes te bestrijden, terwijl LDL zich ophoopt aan de wanden van je bloedvaten en zo het risico op een hartaanval zou moeten verhogen.
In jip-en-janneketaal: eieren bevatten beide soorten cholesterol, maar de bijdrage aan verhoogd bloed-cholesterol is minimaal. De echte boosdoeners zijn dingen zoals kaas, worst, vet vlees, volle melkproducten, koekjes, gebak en snacks.
Eieren: veel meer dan alleen cholesterol
Naast cholesterol bevatten eieren veel uiterst gezonde eiwitten, vitamine B12, riboflavine, foliumzuur en vitamine D. Het zijn dus ware zogeheten superfoods vol goede stoffen. Daarom worden ze nu inmiddels toch wel gezien als een waardevol onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Overigens blijkt uit recente inzichten dat zelfs een ei per dag prima past binnen een gezond dieet. Dus een omeletje als ontbijt of een gekookt eitje bij de lunch kan gerust. Héérlijk, zeggen we dan!