Traditionele en westerse geneeskunde over gember
Gember staat bekend om zijn gebruik in de Ayurvedische geneeskunde, de oude Indiase gezondheidsleer. Hoewel gember in sommige culturen wordt gezien als een wondermiddel, is de Westerse geneeskunde iets terughoudender. Volgens diverse hoogleraren is er beperkt wetenschappelijk bewijs voor de claims over gezondheid rondom gember. Sommige studies suggereren wel dat gember kan helpen bij pijn door artrose en een klein positief effect heeft op het immuunsysteem.
Desondanks is er één aspect waar gember in meerdere studies zijn waarde heeft bewezen: de positieve werking op het maag-darmkanaal. Gember in een drankje is iets dat misselijkheid en braken kan verminderen en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast bevordert het de spijsvertering en stimuleert het de bloedsomloop, wat kan helpen tegen koude handen en voeten.
Volgens diverse media bevatten de drie belangrijkste werkzame stoffen in gember diverse gezondheidsvoordelen. Gingerol, dat zorgt voor de pittige smaak, helpt tegen misselijkheid en stimuleert de leverfunctie. Shogoal werkt ontstekingsremmend en pijnstillend, terwijl zingiberene de karakteristieke geur creëert en bijdraagt aan een gezonde spijsvertering.
Hoeveel gemberthee kan je gerust drinken?
Net als met alles geldt ook hier: overdaad schaadt. Het Voedingscentrum raadt aan om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer vier kopjes gemberthee. Te veel gember kan leiden tot bijwerkingen zoals een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Het National Center for Complementary and Alternative Medicine heeft vastgesteld dat overmatige inname van gember kan resulteren in gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Hoge doseringen kunnen zelfs brandend maagzuur en diarree veroorzaken door het actieve ingrediënt gingerol.
Gemberthee is niet voor iedereen geschikt. Mensen met galstenen, hartkwalen of koorts, en zij die bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn. Ook tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt voorzichtigheid aangeraden. Als je twijfelt of gember goed voor je is, overleg dan altijd met je huisarts.