Gear

De smartphone camera: hier moet je op letten

smartphone camera

De tijd dat je een smartphone kocht om alleen mee te kunnen bellen ligt ver achter ons. Tegenwoordig is de smartphone een alleskunner en in veel gevallen een verlengstuk van je werk geworden. We bellen, e-mailen, chatten, maken gebruik van social media en maken foto’s. In veel gevallen is dat laatste juist een goed argument bij de aanschaf van een nieuw toestel: het moet vooral in staat zijn om goede foto’s te maken. Van alle nieuwe toestellen die op de markt komen lijkt de camera het grootste sellingpoint. Kijk bijvoorbeeld naar de iPhone 11 Pro. Net gelanceerd en één van de telefoons met de beste camera die op dit moment op de markt is. De camera is dus zeker geen bijzaak, maar waar let je nu op als het gaat om de camera op je volgende smartphone?

De smartphone camera

Een smartphone zonder goede camera is tegenwoordig ondenkbaar. Zelfs een low budget smartphone heeft al een redelijk goede camera. De echte hobbyist wil echter meer en weet exact waar hij of zij op moet letten. Zo zijn tal van zaken belangrijk en is het vaak niet slim op je blind te staren op het aantal megapixels. De kwaliteit van een smartphone hangt af van verschillende dingen. Denk aan het aantal megapixels, de sensor, de flitser en de beeldstabilisatie. Daarnaast kan het zinvol zijn om ook te letten op de extra’s die je krijgt bij je telefoon. Zo zijn veel toestellen in staat om foto’s te bewerken, effecten toe te voegen en nog veel meer.

Megapixels: meer is beter

Vaak wordt men lyrisch als een smartphonecamera veel megapixels heeft. Hoe meer, hoe beter wordt er snel gedacht. Dat klopt niet helemaal. Het aantal megapixels geeft hooguit aan uit hoeveel pixels een opname bestaat. Voor de goede orde: een pixel is niet meer dan een puntje met een eigen kleurwaarde. Heeft een foto veel pixels dan ben je geneigd om te denken dat de foto mooi scherp is en de kleuren helder overkomen. Dan kan kloppen, als de afmeting van de foto maar beperkt genoeg is.
Met een 12 megapixel camera kun je een foto maken voor een afbeelding van 24 x 32 centimer. Wordt de foto groter, dan heb je aan al die megapixels niks, want de foto wordt dan alleen maar vager. Sterker nog, een foto op het beeldscherm van je desktop computer hoeft helemaal niet zoveel megapixels te bevatten om scherp over te komen. Dat is dan ook de reden dat een foto voor een website helemaal niet groot hoeft te zijn.

Onmisbaar onderdeel: de sensor

Het is een van de belangrijkste onderdelen van de smartphone camera: de sensor. Dit kleine onderdeeltje zorgt voor het omzetten van licht in elektrische golven. Deze worden vervolgens omgezet in beeld door je smartphone. Het is daarmee de vertaler in je toestel. Zonder sensor heb je dus ook geen foto. Die sensor is dus onmisbaar en bij de aanschaf van een nieuwe smartphone is het zeker raadzaam om hier goed op te letten. Als stelregel kun je aanhouden dat de grote en de kwaliteit van de sensor bepalend zijn voor het formaat en de resolutie. Laat je dus goed informeren over de mogelijkheden van de sensor en laat je niet verleiden tot de aanschaf van een goedkoop toestel als het maken van goede foto’s essentieel is voor je.

De flitser: LED, Dual-LED of Xeon-flitser

Naast de sensor is de flitser minstens zo belangrijk. Zonder flitser mislukken al je foto’s als het daglicht niet toereikend is. In veel gevallen zal je nieuwe smartphone beschikken over een LED of Duel-LED flitser. Van die twee is laatstgenoemde de beste keuze. Ben je van plan om veel foto’s in de avonduren te maken, kijk dan naar een toestel met een Xeon-flitser. Je weet dan zeker dat je over voldoende belichting beschikt om zelfs in de minst optimale omstandigheden mooie opnames te maken. Een Xeon-flitser heeft wel een belangrijk nadeel: je kunt hem niet gebruiken als zaklamp!

Beelstabilisatie: nooit meer trillen

We beschikken niet allemaal over een ultrastille hand en dus is beeldstabilisatie geen overbodige luxe. Het zal niet de eerste keer zijn dat een prachtige opname volledig mislukt door het schokken van de camera. Zeker als je vanuit een bewegende positie foto’s maakt, bijvoorbeeld tijdens het lopen of in de trein, is de kans op schokken groot. Beeldstabilisatie zorgt dan voor een perfect stilstaand beeld en dus ook perfecte opnames. In de meeste gevallen zul je te maken hebben met een digitale beeldstabilisatie. Hierbij wordt het beeld door software automatisch bijgewerkt nadat de foto is genomen. Is er sprake van optische beeldstabilisatie, dan wordt het beeld tijdens de opname al gestabiliseerd. Die laatste optie geeft het beste resultaat, maar is vaak ook een stuk duurder.