Tot voorheen kenden we de twister alleen om biertjes eenvoudig te openen met onze blote handen. Met de komst van de Fit Packs heeft Corona echter een spin gegeven aan de handeling. Door middel van een draaisysteem kan men nu namelijk blikjes onder elkaar aan elkaar verbinden. Met het Corona bierblikje hoopt het bedrijf een revolutie te starten, omdat het een nieuwe manier is om de plaag van ecocidale plastic verbindingsringen tegen te gaan. De verpakkingen worden in veel landen gebruikt om verpakkingen van dranken in blik bij elkaar te houden.
Revolutionair Corona bierblikje
In een campagne van Leo Burnett Mexico introduceert het biermerk een nieuw model bierblikje. Ontworpen om verticaal in elkaar te schuiven en een lang, paal-achtige sixpack te vormen. Het plastic-vrije verpakkingsconcept maakte de shortlist van de Innovation-categorie tijdens de internationale awards-show van Cannes Lions dit jaar. Het creatieve proces achter de Fit Pack begon met een eenvoudige instructie. Corona gaf opdracht aan het bureau om een methode te ontwikkelen waarmee het gebruik van plastic verpakkingsafval geëlimineerd wordt. Een innovatie die op verschillende markten schaalbaar en levensvatbaar was.
Dit is dus gelukt! En ondanks dat het vrij simpel klinkt, is het toch evolutionair te noemen. Eerdere oplossingen waren namelijk afhankelijk van extra verpakkingskosten, terwijl deze is ingebouwd in het ontwerp van het blik.Hoewel de verpakking zich momenteel in de testfase bevindt, droomt men al over een uitbreiding van de Fit Packs. Niet alleen voor elk Corona bierblikje, maar ook andere merken. Het merk hoopt dat het blikontwerp uiteindelijk een trend in de bierindustrie ontketend. “We willen dat deze oplossing voor iedereen open-source is, zodat de hele industrie toegang heeft tot de blauwdrukken”, zegt Clarissa Pantoja, Corona-merkdirecteur bij AB InBev, in de vertaalde video:
Plastic oceanen
Ook al zit je nauwelijks op social media, dan nog moet de vervuiling van de oceanen je niet ontgaan zijn. Elk jaar storten we gezamenlijk zo’n 8 miljoen ton aan plastic in onze oceanen, bovenop de geschatte 150 miljoen metrische tonnen die momenteel al in onze mariene milieus dobberen. De plastic sixpack-ringen worden vaak als boegbeeld gebruikt om aan te tonen hoe slecht wij met onze mariene ecosysteem omgaan. Zo kunnen verschillende vis- en diersoorten er in vast komen te zitten waardoor lichamen totaal vervormen, mochten ze er niet al direct in verstikken. Niet voor niets dat federale wetgeving heeft voorgeschreven dat deze ringen sinds 1994 afbreekbaar moeten zijn. Wat in principe een goed idee was, maar in de praktijk toch anders werkt, waar de desintegratie nog steeds tot drie maanden kan duren.