Je zal er wellicht niet snel bij stilstaan, maar een goede cocktail is meer dan simpelweg een aantal al dan niet alcoholische drankjes bij elkaar gooien en goed shaken. Een goede cocktail maken is een kunst op zich. Wat als het dan toch fout gaat? Welnu, ook daar is aan gedacht. Het sap van kikkererwten blijft een doeltreffend middel om zelfs mislukte cocktails onweerstaanbaar lekker te maken.
Cocktails worden onweerstaanbaar lekker door middeltje
Tal van cocktails worden geserveerd met een flinke schuimlaag. Uiteraard kun je enorm creatief aan de slag gaan met eiwit, maar de waarheid is dat dit niet altijd een geweldige combinatie is. Eiwit heeft een behoorlijke smaak en voor je het weet levert jouw creatie geen applaus, maar hilarisch gelach op. Grote kans dat je daar niet op zit te wachten. De oplossing komt echter uit onverwachte hoek: het sap van kikkererwten uit blik doet namelijk wonderen. Goed nieuws voor alle vegans, want voortaan worden je cocktails dus onweerstaanbaar lekker. Het sap fungeert namelijk als een goed alternatief voor eiwit, bovendien heeft het sap een zeer neutrale smaak. Dat sapje heeft overigens ook een aparte naam: aqua faba.
Aqua Faba
Aqua faba is dus het vocht van kikkererwten uit blik. Op zich niet bijzonders, alle producten in blik hebben sap, vaak juist om het product zelf goed te houden. Met het sap van de kikkererwten is echter iets bijzonders aan de hand. Het wordt namelijk in de veganistische keuken gebruikt als eiwitvervanger. Het voordeel: het gerecht wat je wilt maken wordt ‘fluffier’ als je het opklopt. Voor cocktails is dat helemaal ideaal. Je kunt daarmee dus een prima schuimlaag creëren en je cocktails echt lekker maken om een weergaloze indruk te maken. Denk maar aan klassieke cocktails als de espresso martini of een martini pornstar.
Volledig vegan
Aqua faba is overigens niet geheel nieuw, maar is wel een vrij recent ontdekt ingrediënt. Dat hebben we overigens niet te danken aan een overijverige eigenaar van een cocktailbar, maar aan een Franse tenor met de naam Joel Roessel. De vegan zanger had blijkbaar tijd over en experimenteerde er lustig op los. Op zijn blog Revolution Vegetale maakte hij voor het eerst melding van de wonderbaarlijke ontdekking en niet lang daarna werd zijn tip opgepikt door talloze amateurchefs. Het gevolg laat zich raden: er ontstonden talloze toepassingen in de vegan keuken en zo weten we dat je dit dus ook perfect kan gebruiken voor je volgende cocktailparty. Proost!