Food & Drinks

Kan je niet van chips afblijven? Daar is een erg logische verklaring voor

chips

Het klinkt vaak een beetje overdreven als iemand beweert een chipsverslaving te hebben. Natuurlijk herkennen we onszelf allemaal in de situatie dat wanneer we beginnen met het eten van chips we vervolgens niet kunnen ophouden met eten. Dan spreken we met onszelf af dat we nog één handje mogen nemen. Maar voor je het weet is de bodem van de zak alweer in zicht. Herkenbaar? Gelukkig hoeven we dit niet te wijten aan een zwakke ruggengraat: er bestaat zoiets als een chipsverslaving.

Chips veroorzaakt reactie in de hersenen

Volgens neuroloog Dr. Tony Goldstone kan een chipsverslaving echt bestaan en is het ook nog eens heel lastig om er vanaf te komen. Hij deed onderzoek onder mensen met overgewicht waarbij hij de hersenen van snackers en drugsverslaafden met elkaar vergeleek.

Wat bleek nou? Uit het onderzoek kwam naar voren dat er in bepaalde situaties verrassend veel overeenkomsten waren tussen de hersenactiviteit van snackers en drugsverslaafden. Hij liet de proefpersonen bij het onderzoek foto’s zien van chips en ander junkfood, terwijl hun hersenen werden gescand. In een soortgelijke situatie werden foto’s van alcohol en drugs aan een verslaafde laten zien. De onderzoekers zagen bij de verschillende proefpersonen in beide settings een soortgelijke reactie in de hersenen. Onze hersenen reageren dus sterk op voeding, wat een korte, maar flinke boost aan energie kan veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je straks niet met je bek vol tanden chips staan als iemand vraagt hoe die zak chips zo snel is leeg gegaan? Dan kan je drie dingen doen. Allereerst is daar zelfdiscipline. Als jij denkt zonder al te veel moeite een zak voor je neus kunt neerzetten zonder ‘m helemaal leeg te eten, omdat jij jezelf hebt voorgenomen slechts twee handjes naar binnen te werken, dan is dat de way to go. Twijfel je aan jezelf? Dan kun je een bakje vullen met de portie die jij voor ogen hebt, en de zak vervolgens weg in de kast te leggen. Zo kan je simpelweg niet teveel chips eten. Ben jij zo iemand die naar de kast rent om het bakje opnieuw met chips te vullen? Dan is het misschien verstandig om helemaal geen chips in huis te halen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.