Nu het wat warmer en we ook weer wat meer mogen, lokt het verleidelijke vooruitzicht van een vakantie. Ga je met de camper op pad, dan is natuurlijk vanzelfsprekend dat je het ding goed inspecteert voor je op pad gaat. Uiteraard wil je niet met pech stil komen te staan als je jouw vakantiebestemming nog niet hebt bereikt. De belangrijkste vraag is of je je camper wel voor langere tijd voor je deur mag parkeren.
Camper voor de deur parkeren
Nederland is behalve een land van klompen en tulpen, ook een land van regeltjes. Voor alles wat je wilt doen zijn regels vastgelegd en dat geldt ook voor de camper. Op zich is het geen probleem om je camper op de oprit te parkeren, maar die tijdsduur is wel beperkt. Je mag je camper namelijk slechts drie dagen op de openbare weg plaatsen. In sommige gevallen wordt er ook van die regel afgeweken als dit is vastgelegd in de APV – de Algemene Plaatselijke Verordening.
Regels verschillen per gemeente
Hoe leuk het bezit van een camper ook is, je zult je wel aan de regels moeten houden. Dat geldt overigens niet alleen voor campers en caravans, ook voor aanhangwagens en vouwwagens zijn die regels van toepassing. Zet je dat ding bijvoorbeeld op een plek voor betaald parkeren, dan zul je gewoon parkeergeld moeten betalen. Soms heb je ook gewoon pech: je mag dan helemaal niet in de bebouwde kom komen met je voertuig als die bijvoorbeeld langer dan 6 meter is en een breedte heeft van 2.40 meter.
Slim zijn helpt niet
Mocht je overigens denken slim te zijn door die sleurhut netjes op je eigen oprit of op een privé parkeerplaats te parkeren, dan kom je bedrogen uit. In sommige gevallen gaat het zelfs zo ver dat je ook dan in overtreding bent als jouw camper of caravan zichtbaar is vanaf de openbare weg. Deze regels verschillen overigens per gemeente en dus kan het geen kwaad om dat even na te vragen.
De periode van drie dagen om je camper te parkeren is niet zonder reden gekozen. In veel gemeenten is er een gebrek aan vrije parkeerplaatsen, bovendien vreest menig gemeente dat een langere periode het uitzicht zou verstoren. Als je de camper of caravan er iets langer laat staan, dan krijg je in de meeste gevallen niet direct een boete, maar kun je wel rekenen op een waarschuwing. Het negeren van die waarschuwing is overigens niet aan te raden: in het ergste geval krijg je alsnog een boete of wordt je voertuig op jouw kosten weggesleept.
Boete van 90 euro
Voor de slimmeriken onder ons: het verplaatsen van je voertuig helpt niks. In de meeste APV’s wordt de term parkeren vervangen door ‘te plaatsen’ of ‘te hebben’. Even aan je buurman vragen of je jouw camper op zijn parkeerplaats mag parkeren zal dus geen zin hebben. Mocht de termijn van drie dagen echt te kort zijn, vraag dan gewoon ontheffing aan. Dat is een stuk slimmer dan het riskeren van een boete, dat gaat je namelijk snel 90 euro of meer kosten.