Twee weken geleden kregen mij van MAN MAN en ik het geniale idee om een week lang – iedere dag – hamburgers te gaan eten in Amsterdam. Mijn maat die werkzaam is bij MAN MAN en ik selecteerden zeven verschillende burgertenten. Het doel van deze week was om de sfeer te proeven, de burgers te ontleden, maar voornamelijk om de signature burgers van deze zaken met elkaar te vergelijken. Dat betekent geen gekke gerechten of vega-burgers, maar gewoon zeven dagen lang puur vleesch.
Maandag: Geflipt
We trappen de week af bij Geflipt in De Pijp. Hier kun je gezellig binnen zitten, maar met het weer van afgelopen weken zitten we natuurlijk veel liever buiten op het terras.
Wat betreft de “Geflipt burger” zelf; 180 gram aan Gasconne Beef, verrijkt met alle ingrediënten die je op een signature wilt, kan en mag verwachten. Denk hierbij aan knapperige bacon, gouden cheddar, rode-ui compote, huisgemaakte saus en last but not least een gebakken ei. Zo’n rijk belegde burger in combinatie met wat frieten, koolsla en een speciaalbiertje zorgt ervoor dat je met een goed gevulde buik naar huis gaat.
Dinsdag: Lombardo’s
Klein maar fijn en dan hebben we het duidelijk niet over de burger. Lombardo’s bevindt zich in een klein, maar karakteristiek pand op de Nieuwe Spiegelstraat. De eigenaar vertelt vol passie over zijn menukaart, die hij voortdurend verrijkt met nieuwe of tijdelijke burgers.
Lombardo’s is geen plek waar je uren gaat zitten, maar als je in de buurt bent/woont is dit wel de plek om een burger te scoren. Ik denk dat er nog geen tien stoelen in de zaak staan, wat het erg knus en persoonlijk maakt. Wij besluiten op aanraden voor de Pork-A-Licious te gaan. Verwacht een sappige burger met veel smaak, langzaam gekookte pulled pork, cheddar, mini augurkjes, sla en huisgemaakte saus op een perfecte bun met sesamzaatjes. De burger is zo groot dat er geen sides bij geserveerd worden – maar dit is dan ook totaal niet nodig met zo’n grote hap.
Woensdag: Cannibale Royale
Eind vorig jaar opende Cannibale alweer zijn vierde vestiging, ditmaal op het altijd gezellige NDSM-werf; Cannibale Royale Du Nord. En hoewel alle vestigingen zijn eigen charme hebben, mogen we gerust zeggen dat Du Nord alle verwachtingen overtreft. De ambiance is ruimtelijk, maar toch heel gezellig – wat zowel komt door het mooie pand, als het vriendelijke personeel. De zaak is goed gevuld, wat maakt dat we vlakbij de bar plaats mogen nemen (vinden wij niet erg).
De signature burger vinden we terug in Le Cannibale Royale; 250 gram aan mals vlees, zuurkool, Engelse cheddar, geroosterde pulled pork, gebakken uitjes, bourbon flavored BBQ saus en dat alles op een heerlijke broodje met precies de juiste bite – what’s not to love, right? Behalve uitzonderlijk goede burgers kom je hier op het gebied van “vlees zonder broodje” ook volledig aan je trekken, denk aan een malse steak of lekker kluiven #bones.
Donderdag: Rotisserie
Halverwege de Clerqstraat vinden we de Rotisserie. Een plek die bekend staat om zijn heerlijke kip, maar waar je eveneens terecht kunt voor een heerlijke burger. De ambiance hier is ietwat donker, maar daardoor wel erg gezellig. Opvallend is dat de kippetjes en de burgers aan de voorkant van de zaak bereid worden en dat men achterin de zaak plaats kan nemen aan een tafeltje.
Er staan heerlijke starters op de kaart waaronder chicken wings, pork ribs en pulled chicken, maar omdat we komen voor de burger slaan we die deze keer even over. Aangezien we de signature burger hier niet perse aan kunnen wijzen, besluiten we voor de “Fried Chicken Bun” te gaan – een beetje afwisseling zo halverwege de week is gewenst. De burger is belegd met verse sla, augurk, huisgemaakte mayo en een gefrituurde kipburger. De bun zelf is zacht, maar heeft toch een bite wat de burger ten goede komt. Als sides zijn we gegaan voor een maiskolf en turbofries, dat zijn frieten met gesmolten cheddar, bosui, pinda’s en chili crunch.
Vrijdag: De Biertuin
Onze favoriete spot voor de vrijmibo – mits er plek is. De biertuin in Oost heeft een groot terras met heaters en grote luifels, wat maakt dat je hier tot in de late uurtjes kunt genieten van de verschillende speciaalbieren. Maarrrr drinken op een lege maag dat gaat natuurlijk niet en dat snappen ze bij De Biertuin maar al te goed.
Behalve burgers kun je hier namelijk ook terecht voor malse kip van het spit, burrito’s, salades, ribbetjes en allerlei side dishes. We hebben onszelf gewaagd aan de Classic Cheeseburger met zoete aardappel frieten. De burger wordt geserveerd tussen een heerlijke bun, die een beetje zacht wordt door al het juice van de sappige burger. Uiteraard vinden we ook kaas terug op de cheesseburger, maar ook sla, tomaat, ui, mosterd en ketchup vinden hun weg naar het broodje. Nog even een speciale shout out voor de heerlijke zoete aardappel frieten die het gerecht een geheel maken.
Zaterdag: Ellis Gourmet Burger
Ellis heeft onlangs een nieuw filiaal geopend op de Gravenstraat, een leuk zijstraatje van de Dam. Het restaurant zat goed vol, evenals het riante terras wat grenst aan de achterkant van De Nieuwe Kerk. De burgerkaart wordt eigenlijk opgesplitst in normale hamburgers en specials. Omdat wij ons aan een de signature burger wagen, is de keuze makkelijk gemaakt.
De Ellis Special 2.0 wordt geserveerd om een geheel andere bun, dan dat we de rest van de week gehad hebben. Het broodje smaakt heerlijk, maar is in verhouding tot de burger zelf misschien ietwat aan de grote kant. De 100% rundergehakt burger voor vergezeld door cheddar, gerookte spek (lekker knapperig!), sla, tomaat, rode ui, augurken en de signature Ellis saus. Verder staan er heerlijke side dishes op de kaart, waaronder gepofte aardappel en calamaris.
Zondag: Burgermeester
We sluiten de week af op de Elandsgracht, bij Burgermeester. Hoewel de persoonlijke touch een beetje ontbreekt, hebben we toch hele goede verhalen gehoord over de burgers die hier geserveerd worden – vandaar dat het ook goed druk is in het restaurant.
Ons wordt niet helemaal duidelijk wat nu de signature burger is van de kaart, maar nadat we dit vroegen aan het personeel kregen we terug dat we de ‘Spaanse Lam’ echt geprobeerd moesten hebben. Dit is een burger met texels lam, sla, tomaat, chorizo en jalapeños. Daarnaast kun je kiezen of je de burger op een bruin of witte bun geserveerd wilt hebben. Deze burger steekt het meest af tegen de burgers die we eerder deze week gegeten hebben en is daardoor misschien niet goed te vergelijken. Desondanks smaakte de burger prima – maar hij verdient geen schoonheidsprijs.
#1 burger Amsterdam
Al met al een heftig weekje, met leuke verrassingen. Hoewel zo’n week de weegschaal niet zo goed doet, is het wel de manier om burgers te vergelijken en te kijken waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Time to settle the score:
Geflipt heeft een heerlijke signature burger op de kaart staan die aan al je verwachtingen voldoet en met een gebakken ei en heerlijke bun daar zelfs nog een schepje bovenop doet. De burger kleurt verder wel binnen de lijntjes, maar wat ons betreft een hele keurige derde plaats. De signature burgers van Cannibale en Lombardo’s zijn wat ons betreft een stuk unieker en doen daardoor een goede gooi naar de #1 van de MAN MAN x Gewoonvorohem Burgerweek. Wanneer we ook de sfeer en de rest van het menu meenemen dan is de enige terechte winnaar: Cannibale Royale.