Other

Opgelet: de eerste boetes voor appen op de fiets zijn een feit

boetes voor appen op de fiets

Je zult het vast wel hebben meegekregen, maar vooralsnog delen we het je toch nog even voor de zekerheid mee: vanaf vandaag – 1 juli 2019 – is het verboden om je telefoon te gebruiken op de fiets. Hier staat een fikse boete van 95 euro tegenover. Mocht je nou denken ‘ah joh, ze gaan in het begin echt nog geen boetes uitdelen’, dan heb je het bij het verkeerde eind! De Amsterdamse politie heeft namelijk de eerste boetes voor appen op de fiets al uitgedeeld.

Niet alleen op de fiets

In 2002 werd het telefoongebruik officieel verbannen in de auto, maar tot op de dag van vandaag bleven er nog wat voertuigen achter. Het verbod geldt nu voor zowel fietsers als bestuurders van auto’s, scooters, scootmobiels en trams. In een maatschappij waar vrijwel alles draait om snelheid, gemak en geen getreuzel is het natuurlijk wel vervelend – mocht je je telefoon willen gebruiken – dat je nu eerst je fiets aan de zijkant moet zetten. Even snel op maps kijken of je naar links of rechts moet zit er niet meer in, maar van liedje switchen of snel een appje sturen dat je er bijna bent is nu ook verleden tijd. Tenzij je een boete van 95 euro wilt riskeren. Daarnaast is het gebruik van andere elektronische apparaten op de fiets zoals tablets, muziekspelers of navigatiesystemen nu ook verboden.

Eerste boetes voor appen op de fiets

Als fietser weet je stiekem dat je niet zo snel een boete zult krijgen, tenzij je in het bijzijn van de politie volle bak door rood of zonder licht fietst. Er werd al aangekondigd dat de politie vooral in het begin streng op dit verbod zou gaan controleren. Alhoewel er geen grootschalige controles zoals bij fietslichten plaats zal vinden, wordt er wel nauw opgelet. En dat mag blijken ook, want in de nacht van zondag op maandag werd er door de Amsterdamse politie zes boetes voor appen op de fiets uitgedeeld. Dat de boete 95 euro bedraagt, wisten sommige van hen wel degelijk, schrijft de politie. “Dat gedeelte van de voorlichtingscampagne was kennelijk wel goed blijven hangen.”

Veiligheid voorop

Het gebruiken van je telefoon is een van de grootste afleidingsbronnen in het verkeer. Het zorgt jaarlijks voor een flink aantal ongelukken en dat kan natuurlijk middels dit soort verboden worden tegengaan, of in ieder geval vermindert. We raden je daarom voor zowel je eigen portemonnee als je veiligheid aan om je telefoon veilig op te bergen mocht je onderweg zijn.
Bron: Nu.nl