Het zou zomaar je standaard zondagsvraag kunnen zijn: “Wat heb ik gisteren nou weer gedaan en hoe kom ik hier?” Als dit inderdaad zo is, dan hou je wel van een bakkie, laten we maar zeggen. En rondom dat fenomeen bestaan er inmiddels al best wat feitjes, bijvoorbeeld dat slimme mensen meer drinken!
Hoewel de wetenschap al heeft uitgezocht waarom en hoe alcohol de hersenen beïnvloedt en waarom het ons geil maakt of ons een bierbril opzet, weten wetenschappers nog steeds niet helemaal zeker waarom te veel ervan ons uitput en ons ernstig geheugenverlies geeft. Daar is nu een antwoord op!
Alcohol Black-out
Als we George Koob, de directeur van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, mogen geloven is een black-out een frequent gevolg van acute intoxicatie dat geheugenverlies veroorzaakt, omdat het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor de geheugenvorming letterlijk stopt met werken. Wat dus al voor kan komen bij ongeveer twee keer de wettelijke limiet!
Dr. Paul Wallace, de belangrijkste medisch adviseur van Drinkaware, zegt dat Alcohol een depressivum is dat hetzelfde effect heeft als een kalmerend middel, waardoor hersenprocessen vertragen, met als gevolg een vermindering van de hersenfunctie, resulterende in geheugenstoornissen. Bij een black-out stoppen je hersenen dus letterlijk met het maken, verwerken en opslaan van nieuwe herinneringen, waardoor je een lege ruimte in tijd overhoudt.