Uit de bocht vliegen, vliegensvlug rijden, een duikvlucht nemen. Alhoewel je al deze termen slechts in spreekwoordelijke zin zou gebruiken, is de kans groot dat het spreekwoordelijke deel binnenkort verleden tijd is. Grootste schuldige is de Jetpack Speeder Flying Motorcycle. Okee, je zult de vliegende motor niet direct herkennen als een volwaardige motor, maar dat is het dus wel.
De vliegende motor
Al langer wordt er gesproken over alternatieve vormen van vervoer en als het aan de bedenkers van de Jetpack Speeder Flying Motorcycle ligt, dan is dat moment aangebroken. Nu hadden we al wat éénpersoonsvliegtuigen voorbij zien komen en ook een auto met een gezonde ambitie om te kunnen vliegen zagen we al eens, maar een motor die letterlijk de lucht in kan is nieuw. Kortom, als je een beetje goed gevulde portemonnee hebt, dan maak je binnen de kortste keren het luchtruim van je eigen buurt onveilig. Daar hangt natuurlijk wel een leuk prijskaartje aan. Voor 340.000 euro vlieg je iedereen voorbij.
Duur speeltje: 340.000 euro
Die exorbitante prijsstelling is overigens wel verklaarbaar: het moet namelijk vooral leuk blijven. Als iedereen zo’n vliegende motor kan kopen wordt het namelijk erg druk in de lucht. Toch heeft het transport via de lucht de toekomst. Veel bedrijven zijn al bezig om voertuigen voor personenverkeer te ontwikkelen en de Jetpack Speeder Flying Motorcycle zal ook zeker niet de laatste zijn. Bijzonder is het apparaat overigens wel. Zo is het geheel voorzien van maar liefst vier afzonderlijke straalmotoren. Dat betekent dat je zelf op zoek moet gaan naar een geschikte dealer: de vliegende motor heeft namelijk een voorkeur voor kerosine of Jet-A brandstof. Mocht dat niet echt voorradig zijn, dan is er nog niks aan de hand, ook op diesel kun je er aan aardig stukje mee gaan vliegen.
Maximaal 250 km/u
De motor zal worden geleverd in twee uitvoeringen. Het instapmodel blinkt overigens niet uit in topprestaties. Zo is de maximaal haalbare snelheid slechts 100 km/u. Daar staat tegenover dat je geen pilotenlicentie nodig hebt. Ga je voor het beter vliegwerk, dan is het tweede model wellicht meer jouw ding: je behaalt dan een topsnelheid van 250 km/u. Voor die uitvoering heb je dus wel een geldige licentie nodig. Klinkt leuk, maar helaas zijn er nog meer beperkingen, vooral als het gaat om de maximale afstand die je kunt afleggen. In de meest ideale situatie kun namelijk slechts 10 – 22 minuten vliegen. Met een opgevoerde e-bike kom je in ieder geval een stuk verder.