Als het om bier gaat zal onze vraag altijd groter zijn dan het aanbod, maar nieuw onderzoek waarschuwt dat dit verschil alleen maar groter gaat worden! De wetenschap spreekt zelfs over een zwaar tekort en een flinke prijsstijging van ons geliefde gerstenat.. Wetenschappers van de Universiteit van East Anglia hebben namelijk een verband gevonden tussen extreem weer en de hoeveelheid bier die we drinken.
Preventief vroegen zij zich openlijk af wat de toekomst ons brengen gaat. Wat blijkt: Stijgende wereldwijde temperaturen beïnvloeden niet alleen onze veiligheid, maar ook wat we eten en drinken! Dit concludeerden ze eerder overigens al bij koffie.
Bier en Wetenschap
In het geval van een moderne klimaatgerelateerde ramp kunnen boeren moeite hebben met het produceren van gerst – het hoofdingrediënt in bier. Volgens de onderzoekers kunnen deze extreme weersomstandigheden aanleiding geven tot een daling van de wereldwijde bierconsumptie met 16%. Dat komt overeen met 29 miljard liter, of de hoeveelheid bier die jaarlijks in de VS wordt geconsumeerd. De resultaten kun je nalezen op Nature Plants.
Vooralsnog is het dus slechts de angst voor een extreme hitte of droogte die mogelijk toe kan slaan, maar slimmeriken weten dat ze er dit weekend beter eentje extra achterover kunnen tikken! Want hoewel het vanavond maar 5 graden is, was het de afgelopen week natuurlijk gewoon 27 graden. We kunnen het er wel over eens zijn dat dit niet normaal is in oktober, daarom zullen we na het weekend maar een stil moeten staan bij klimaatsverandering! Dat was zeg maar ook de insteek van de wetenschap..