De betekenis van LEGO
Iedereen is er wel bekend mee: het speelgoed LEGO. Je ziet mensen van jong tot oud dingen bouwen met de kleine bouwblokjes, alle creaties zijn mogelijk. Van de Titanic tot bloemen, van de Death Star naar bewegende LEGO dingen als deze LEGO-auto – alles kan. Hoe dan ook, de naam LEGO is iets wat overal ter wereld wel wordt herkend. Maar waar staat het woord LEGO eigenlijk voor?
LEGO is Latijns?
Het begon allemaal toen een Deense timmerman terug in 1932 speelgoedstenen begon te maken uit hout, deze man was Ole Kirk Kristiansen. Vier jaar nadat hij dit speelgoed had uitgevonden, bedacht hij de naam ‘LEGO’. Een revolutionair moment voor iedereen op de wereld. LEGO is ontstaan uit het samenvoegen van twee Deense woorden, maar Ole realiseerde zich niet dat zijn naam iets heel passends in een andere taal betekende. “Door de twee Deense woorden ‘Leg Godt’, wat ‘Speelgoed’ betekent, te combineren, creëerde Ole Kirk Kristiansen de naam LEGO voor zijn bedrijf. Niet wetende dat dit woord in het Latijn ‘ik heb samengesteld’ betekent”, valt in de bedrijfsgeschiedenis te lezen. Ole Kirk Kristiansen zat ook te twijfelen om het speelgoed de naam ‘LEGIO’ te geven, maar hij is toch voor de betere optie gegaan.
Revolutionair speelgoed
In 1946 werd er belangrijke verandering doorgevoerd bij het Deense bedrijf. Ole had een kunststofspuitgietmachine besteld in Groot-Brittannië. Drie jaar daarna overtuigde hij zijn zoon om LEGO te laten omtoveren in plastic in plaats van hout. Ole was ervan overtuigd dat het de toekomst van LEGO was, dus lanceerde hij ‘automatische bindstenen’. In 1953 werden de ‘automatische bindende stenen’ omgedoopt tot ‘LEGO Mursten’, of LEGO Bricks in het Engels, waarbij op elke steen de naam LEGO was gestempeld en de bouwsteen voor een succesverhaal was gelegd. Na een brand in 1960 is het houten LEGO-warenhuis in brand gevlogen en besloot het bedrijf om bij het plastic te blijven. De rest is geschiedenis.