China
De gemiddelde benzineprijs per liter is momenteel € 1,87, terwijl dit in april nog € 2,08 was. De reden voor deze prijsdaling is simpel: China. Nu we geen olie meer kopen van Rusland vanwege de sancties en de prijzen in het Midden-Oosten alleen maar stijgen, dalen de prijzen van Chinese olie enorm. Dit komt doordat China duurzamer wordt. Elektrische auto’s nemen de Chinese wegen over en het land probeert minder afhankelijk te worden van olie door gebruik te maken van zonne- en windenergie. Dit lukt vrij goed, aangezien de oliebehoefte in China dit jaar met slechts één procent is gestegen, terwijl dit vorig jaar nog tien procent was.
Andere redenen
Volgens energie-analist Jilles van den Beukel zal de olieprijs alleen maar verder dalen. Dit komt doordat de prijzen voor risico-opslag sterk waren gestegen uit voorzorg voor de Russische boycot, wat achteraf niet nodig bleek te zijn. Van den Beukel zegt: “Russische olie vindt via India en China zijn weg naar de wereldmarkt. En ook in het Midden-Oosten deinzen partijen ervoor terug om echt grootschalig te escaleren. Iran en H*zbollah houden zich in. Je zou bijna kunnen zeggen dat Israël degene is die het meest escaleert. De rest blijft voorzichtig. Het had veel erger kunnen zijn. De markt denkt: het valt wel mee.”
De landen die lid zijn van OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) willen de olieprijzen laten dalen om meer te kunnen verkopen. “Dan accepteren ze tijdelijk een lagere prijs. Ze moeten wel, want bijvoorbeeld Shell doet nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen en minder in duurzame energie, waardoor olie uit andere landen op de markt komt,” zegt Van den Beukel.
Tenslotte daalt ook de koers van de dollar, wat positief is aangezien olie in dollars wordt betaald. De dollar is het afgelopen jaar met vier cent gedaald, wat betekent dat elke dollar aan olie vier cent goedkoper is geworden voor de eurolanden.