Actueel

Tóch belasting betalen: Max Verstappen spekt staatskas met winst Dutch GP

max verstappen belasting dutch grand prix

Zet je racehelm op en maak je klaar voor een discussie over de belastingen van onze eigen Formule 1 -koning, Max Verstappen. Hij scheurt niet alleen over het asfalt, maar wat gebeurt er buiten de baan als het gaat om zijn hardverdiende centen? Gespen vast, want deze rit belooft interessant te worden.

Monaco’s belastingvoordeel voor Max Verstappen

Sinds 2015 leeft de Nederlandse race sensatie het goede leven in het belastingvriendelijke Monaco, te midden van andere F1 snelheidsduivels en topatleten. Al gaat dat niet altijd op, want tijdens de Zandvoort Grand Prix steekt hij een deel van die hardverdiende knaken terug in de Nederlandse pot.

Monaco’s fiscale spel is een bekend geheim: niet-Franse inwoners kunnen zonder ook maar een cent aan inkomstenbelasting door het leven scheuren. Dit zou Max wellicht zo’n indrukwekkende 200 miljoen euro kunnen besparen, als hij ervoor kiest om tot zijn contract in 2028 te blijven zonnebaden in het vorstendom. En dat is nog niet eens inclusief eventuele contractverlengingen in de komende jaren.

Belastingontduiking of juridische manoeuvres?

In mei wierp de Nederlandse krant Volkskrant het spotlicht op Max’ “legale belastingontduiking.” Maar Max’ manager, Raymond Vermeulen, sloeg terug en zei dat de beschuldigingen niet op zijn plaats waren. “We betalen netjes belasting over de sportprestaties die we in Nederland leveren, zoals het inkomen dat hij verdient tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort,” verduidelijkte Vermeulen in het programma Jinek. Hij meldde dat Max en zijn team belasting betalen in andere landen waar hij de vruchten plukt als atleet. “Verder hebben wij geen activiteiten in Nederland. Waarom zouden we daar dan belasting over buitenlands inkomen moeten betalen? Het zou vreemd zijn als je dubbel betaalt, dit zijn de internationale regels.”

View post on Instagram
 

Jezelf rijk racen

Max Verstappen racet niet alleen voor de spanning; zijn overwinningen brengen meer cash binnen dan jouw garage aankan. Maar denk niet dat dit een eenmansshow is. De verdeling van prijzengeld in de Formule 1 is als het navigeren op een racebaan met een blinddoek op. Het prijzengeld stroomt via de teams voordat het de coureurs bereikt, met elk team dat een vast percentage volgt. Hoewel de constructies rondom de verdeling van prijzengelden in de Formule 1 nogal gecompliceerd zijn, stelt F1Chronicle dat er uiteindelijk 1 miljoen euro per gewonnen Grand Prix bij de coureur belandt.

Belasting betalen in Nederland

Van dat verdiende prijzengeld bij de Dutch Grand Prix, gaat er dus een deel naar de Nederlandse staat en betaalt Max Verstappen voor even wél belasting in Nederland. Al zal hij, gezien het salaris van Max Vertappen, daar allesbehalve rouwig om zijn.

Header: Red Bull Contentpool.
Bron: Accountant.nl.