Wie zomerweer zegt, zegt barbecue. En bij de barbecue denken we al gauw aan vlees, grillen en bier. Deze drie kunnen we lekker combineren met de beer can chicken. Hierbij zet je een kip rechtop op een blikje bier en zet je dat op de barbecue. Het is een befaamde maar te weinig uitgevoerde techniek om een lekkere hele kip op de barbecue te maken.
Zelf de beer can chicken maken
Op de barbecue kun je veel dingen maken, van de lekkerste kip-bacon spiesjes met licor 43 tot aan de barbecue bacon ribs die je ook helemaal zelf kunt maken.
Een andere lekkere variatie is dus de beer can chicken. Het is een koud kunstje om je kip op deze manier gaar te grillen. Je moet alleen even weten hoe. Dus laten we maar gelijk beginnen met het recept voor de honger de overhand krijgt.
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 1 blik bier
- BBQ-kipkruiden
- een paar takjes rozemarijn
Bereidingswijze
Steek eerst de barbecue aan, en zorg dat er aan één kant van de barbecue minder of geen kolen liggen. Hier moet je beer can chicken straks boven gaan staan, zodat hij niet té direct gegrild wordt. Terwijl de barbecue heet wordt, kun je de hele kip insmeren met je kruiden. Deze kun je ook zelf maken met een mengsel van bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder, tijm, peper en zout. Als je er een beetje olie bij doet kan hij nog iets knapperiger worden.
Als je rookhoutsnippers hebt kun je die over de kolen heen gooien voor een diepere smaak. Maak het blikje bier open en neem er een flinke slok uit. Schuif vervolgens je kip op het blik, zodat het blik bijna in de kip zit. Op deze manier kun je de beer can chicken rechtop op het rooster zetten, met het blik en de poten als steunpilaren.
Doe een deksel op de barbecue en laat hem minimaal 150 graden heet worden, het liefst 170. Laat dit een uurtje staan en dan is als het goed is je beer can chicken klaar voor consumptie. Laat hem nog 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt en serveer met een beetje gegrilde citroen. Dat biertje zal wel niet zo veel meer van over zijn, maar de kip is om van te smullen.