Gear

De Bearcat is de nieuwe gepantserde wagen van de politie

Bearcat (1)

Het kan je zo maar gebeuren dat je op een dag beseft dat je huidige beroep toch niet datgene is wat je eigenlijk had willen doen. Een carrièreswitch is dan verleidelijk, zeker als je vermoed dat je er veel meer mee kan verdienen. Mocht je op dat punt zijn beland en denken dat een Carrière als beroepscrimineel wel iets voor jou is, denk er dan gerust nog even goed over na. Een speciale politie-eenheid heeft sinds kort de beschikking over een aantal Bearcats. Die wil je zeker niet in de vroege achtend op bezoek krijgen.

De 9000 kilo ijzeren Bearcat van de politie

De Bearcat is een gevaarlijk uitziend voertuig wat plaats biedt aan maar liefst 9 zwaar bewapende agenten. We hebben het dan over de Dienst Speciale Interventies. Die gaan dus niet op bezoek bij een vermeende winkeldief, maar rukken juist uit voor de zwaardere gevallen. Dergelijke voertuigen wegen zo’n 9000 kilo en kunnen uit de voeten op elk terrein.
Details van het indrukwekkende voertuig worden niet vrijgegeven evenmin als de aankoopprijs. Ga er in ieder geval van uit dat zo’n speeltje snel een paar ton gaat kosten. Dennis Janus, in het dagelijks leven woordvoerder voor de Dienst Speciale Interventies (DSI), weet er alles van, maar mag er niet veel over kwijt. Hij krijgt talloze vragen over het voertuig, genoeg om er naar eigen zeggen een speciale Facebookpagina aan te wijden.
Wat er wel van bekend is zijn slecht summiere details. Zo is de truck gebouwd op het frame van een Ford F550 pick-up truck en is het voorzien van een meer dan degelijke bepantsering. Zo is de wagen bijzonder goed te gebruiken bij de bestorming van panden en kun je met de Bearcat kinderlijk eenvoudig door een garagedeur rijden. Handig als je dus een drugslab wilt oprollen.
View post on Instagram
 

De snelheid van de Bearcat

Naast de bepantsering en de ruime toepasbaarheid hoef je je niet al te veel voor te stellen van de specs. Zo is de topsnelheid slechts 140 km/u. Dat ligt niet aan de kwaliteit van de V8 motor in de wagen, maar aan de extreem brede banden. Dat zorgt ervoor dat de Bearcat op bijna elk terrein ingezet kan worden. Op de snelweg 140 km/u gaan rijden is overigens niet aan te raden, het ding maakt namelijk veel lawaai. Van een comfortabel ritje is dus geen sprake.
Je kan dus wel stellen dat zo’n Bearcat opvalt. Niet zelden ziet een gewone politieagent de wagen rijden en wordt dan natuurlijk ook nieuwsgierig wat voor actie er gepland staat. Dergelijke informatie wordt slechts spaarzaam gedeeld. Hoe minder criminelen weten, des te beter het is. Het gaat uiteindelijk om het verrassingseffect.
View post on Instagram
 
Wat ook giswerk blijft, is het aantal beschikbare Bearcat wagens. Uit de registratiegegevens van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) blijkt dat er waarschijnlijk drie stuks rondrijden, maar dat wordt uiteraard niet bevestigd. Opvallend genoeg is er naast de ‘gewone’ modellen, ook een grotere versie waar de DSI gebruik van maakt. In een gewone versie is plaats voor maximaal 10 zwaar bewapende agenten, maar de uitgebreidere versie kan maar liefst 15 agenten vervoeren.