Als de zon weer begint te schijnen, de korte broek weer aan kan én de heerlijke geur van barbecueën je weer tegemoet komt, dan weet je dat het zomer is! Dé tijd om gezellig met vrienden een koud biertje te drinken en de meeste lekkere stukken vlees te grillen op de barbecue.
We kwamen de recepten van Roy van BBQ-Junkie tegen en we moeten eerlijk zeggen, het water liep ons in de mond bij het zien van de foto’s! Deze recepten moeten gewoon gedeeld worden, dus dan gaan we doen ook! Vanaf vandaag vind je hier op Gewoonvoorhem elke vrijdagmiddag een heerlijk recept voor op de barbecue. Perfecte timing, nu de zomer eraan zit te komen.
“Met het opzetten van de website BBQ-Junkie.nl hoop ik anderen ook te inspireren om het BBQ vlees in de supermarkt eens voorbij te lopen en de gasten te verrassen met een nieuw gerecht dat ze helemaal zelf hebben gemaakt! Of om de zondagmiddag een keer te besteden aan het langzaam garen van een mooi stuk vlees” Aldus Roy.
World’s Best Beer Can Chicken
Het was alweer even geleden dat ik Beer Can Chicken, ook wel bekend als BCC of Bier Blik Kip, had gemaakt. Het werd dus weer hoog tijd. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van zowel de rub als het kersen rookhout. Dit alles te samen moet toch wel ‘s Werelds Beste Beer Can Chicken zijn?
Ingrediënten
– Een hele Scharrelkip (van ongeveer een kilo)
– 4 eetlepels Szeged World’s Best Chicken Rub
– 1 Blik Bier (Halve Liter)
– 4 eetlepels Szeged World’s Best Chicken Rub
– 1 Blik Bier (Halve Liter)
Overige benodigdheden
– BBQ met deksel en thermometer
– Rookhout Cherry Chunks
– Kernthermometer
– Rookhout Cherry Chunks
– Kernthermometer
Bereiding
Smeer de kip goed in met de rub van Szeged en laat de kip minimaal een uur marineren, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.
Maak de BBQ klaar om indirect te grillen op een temperatuur van ongeveer 170 á 180 graden. Voor het bereiden van de Beer Can Chicken maken we geen gebruik van het grilrooster. Plaats eerst een aluminium bakje lekbak net iets uit het midden van het kolenrooster en verdeel de hete kolen of briketten over beide zijden van de lekbak. De lekbak hebben we iets uit het midden gezet omdat de kerntemperatuur van de dijen 82 graden dient te worden, terwijl de borst van de kip een kerntemperatuur van ‘slechts’ 76 graden hoeft te hebben.
Open nu het blik bier en giet ongeveer de helft van het bier eruit. In een glas natuurlijk. Weggooien is tenslotte zonde!
Schuif de kip nu over het blik en controleer de temperatuur van de BBQ. Voeg vervolgens de chunks rookhout toe, door ze zowel tussen de brandende, als nog niet brandende kolen te steken. Op deze manier zorg je er voor dat het roken zo lang mogelijk aanhoudt. Zet de kip nu in het midden van de aluminium lekbak met de borstkant richting de kleinste hoeveelheid kolen en sluit de BBQ met de deksel.
De kip moet nu ongeveer 1,5 uur garen in de BBQ. Controleer regelmatig de temperatuur van de BBQ en meet ook met regelmaat de kerntemperatuur van zowel de borst als de dijen van de kip. Zo weet je zeker dat je de kip niet te ver door laat garen en dus een heerlijks mals resultaat krijgt.
Wanneer de borst van de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 graden en de dijen een kerntemperatuur hebben van 82 graden, mag de kip van de BBQ. Laat de kip eerst 10 minuten rusten, dan kunnen de sappen zich herverdelen over de kip. Snijd de kip vervolgens aan met een scherp mes en geniet van je heerlijke malse Beer Can Chicken.
Mijn oordeel
In dit recept maakte ik voor het eerst gebruik van de rub van Szeged en chunks rookhout. Hiervoor gebruikte ik altijd snippers rookhout die ik in aluminium verpakte. Na het gebruik van de chunks roohout moet ik echter zeggen dat ik wel fan ben. Je kunt de stukken hout zo tussen de kolen schuiven en door ze te verdelen over de brandende en nog niet brandende kolen kun je een lange tijd rook genereren.
Wat betreft de World’s Best Chicken Rub van Szeged ben ik ook erg positief. De rub is goed in balans, al houd ik er ook wel van als een rub iets pittiger is. Deze rub is echter zeer geschikt voor iedere eter. Hier thuis werd de smaak ook goed ontvangen.
Kan je niet wachten op het volgende recept? Check dan BBQ-Junkie voor de heerlijkste recepten.