FC Barcelona is een club die over het algemeen bekend staat als een hoogvlieger in de voetbalwereld. Hoewel ze geen landskampioen of Champions League-winnaar zijn geworden, hebben ze wel een andere prestatie neergezet. Eén die misschien nog wel moeilijker is dan de Champions League winnen: de club ging namelijk van bijna failliet naar bijna schuldenvrij.
Hoe kon Barca zo diep zinken?
In de schulden kom je terecht als je teveel uitgeeft. Bij Barcelona lag het probleem bij de enorme loonmassa. Voor het seizoen van 2019/2020 trok de club onder leiding van voorzitter Josep Maria Bartomeu meer dan 700 miljoen uit de la. Puur en alleen voor het betalen van de spelers. Bartomeu nam eind oktober 2020 met tegenwerkende kracht ontslag. Hij liet Barcelona achter met een schuldenbedrag van minstens 1,2 miljard euro.
Catalaanse magie
Joan Laporta werd de nieuwe voorzitter van Barcelona en kreeg de zware taak om dat bedrag flink te laten zakken. Er was overigens niet echt te merken dat La Porta daar veel moeite mee had. Na één seizoen was de loonmassa van 700 miljoen al verlaagd naar 400 miljoen. Nog een seizoen later was dat bedrag zelfs gezakt naar 200 miljoen. Veel Catalaanse veteranen zoals Pique, Busquets en Alba aanvaarden zonder problemen de loonsverlaging. Hierdoor werd het mogelijk om duurdere spelers geld uit te lenen en zelfs een aantal spelers zoals Memphis Depay een contract aan te bieden. Alle maatregelen van La Porta zorgden ervoor dat de schulden van Barcelona begin vorig seizoen al met 40 procent gedaald waren.
Waar is de andere 60 procent?
Een heel groot voordeel wat Barcelona heeft, is dat het nog steeds de meest waardevolle voetbalclub ter wereld is. De club heeft een heel fanatieke aanhang in zowel binnen- als buitenland. De waarde van de club staat ongeveer op 4,43 miljard euro. Barcelona maakte gebruik van die waarde door de naamrechten van het Historische Camp Nou te verkopen aan Spotify. Door deze zet krijgt de club voor de komende vier jaar 70 miljoen euro per jaar. Daarnaast heeft Barcelona ook 49 procent van de productiestudio, Barca Studios, en hun licentie- en merchandisingactiviteiten verkocht voor iets minder dan 430 miljoen euro.
Naast de uitverkoop van Barcelona heeft de club ook nog een lening van 900 miljoen euro gekregen via investeringsbank Goldman Sachs zodat ze de schulden beter kunnen verspreiden. Naast de lening zou Goldman Sachs samen met All Sport Finance 930 miljoen betalen aan Barcelona. In ruil daarvoor willen de bedrijven 30 procent van de toekomstige uitzendinkomsten en een percentage van de toekomstige opbrengst van Espai Barça, het nieuwe stadioncomplex van Barcelona.
Toekomst van Barcelona
La Porta kan na enkele jaren eindelijk weer positief kijken naar de toekomst van Barcelona. De club is zelfs van plan om aankomende zomer één of twee grote spelers toe te voegen aan het elftal. Vooral Robert Lewandowski lijkt een serieuze optie te zijn. En voor een wereldspeler als hij heb je natuurlijk geld nodig. Het lijkt er dus op dat het allemaal goed gaat komen met Barcelona. Nu alleen de trofeeën nog binnen slepen.