De ene persoon eet vrijwel dagelijks een avocado, terwijl de ander er niets van moet weten. Hoe dan ook is de kans groot dat je ooit wel eens met een avocado in je handen hebt gestaan. Hoe moet je nou precies checken of de vrucht al eetrijp is? Grote kans dat je dat altijd verkeerd hebt gedaan.
Is een avocado groente of een vrucht?
Allereerst dit: is een avocado nou een vrucht, of hoort het tot de groente? Daar zijn de meningen over verdeeld. Officieel gezien hoort de groene vitaminebom tot de vruchten: het is namelijk een ‘eenzadige bes’. In de volksmond zullen we echter eerder zeggen dat het hier om groente gaat, en daar vind je hem dan ook in de supermarkt. Een reden kan zijn dat we de avocado vaak in combinatie met andere groenten eten, en dat vruchten zoet of zuur zijn, in tegenstelling tot de avocado. Eigenlijk is zowel een benaming van fruit als van groente dus passend. Maar hoe moet je nou goed kijken of je groentekeuze rijp genoeg is?
De juiste manier om op rijpheid te checken
Over het algemeen knijpen mensen in de dikke zwarte schil om zo te checken of de groene vrucht aan de binnenkant zacht genoeg is. Doe jij dit ook, dan ben je niet de enige. Toch is het niet de beste oplossing. Waarom niet? Op die manier ‘kneus’ je de vrucht. Dat kan ervoor zorgen dat een deel van de smaak en de voedingsstoffen verdwijnen. In plaats daarvan kun je het beste aan de bovenkant van de avocado drukken met je vinger. Zachtjes, zonder meteen de hele vrucht te verpesten. Als je vinger een beetje in de schil verdwijnt en de vrucht meegeeft, is de avocado eetrijp.
Goed, nu weten we hoe je hem moet checken. Maar waarom is het eigenlijk goed om de vrucht te eten? Check daarvoor alle voordelen van het toevoegen van avocado’s aan je dieet.