Entertainment

Hier lees je hoe lang het duurt voordat je weer mag autorijden na drugsgebruik


Wanneer een festival niet in de buurt is, maar je er wel heel graag heen wilt, dan zul je iemand moeten vinden die bereid is om naar huis te rijden. Echter is aan het einde van een festival naar huis rijden misschien wel het minst favoriete onderdeel van zo’n dag. Voorheen nam de politie genoeg met een blaastest bij automobilisten, maar nu is daar iets nieuws bijgekomen.

Bloedtest

Voorheen kon dit enkel door middel van een bloedtest, dit werd achteraf bepaald door een deskundige aan de hand van het lichaamsgewicht en andere factoren of je met teveel drugs op de weg reed. Dit verandert nu dus omdat de politie met een speekseltest binnen een paar minuten kan zien of je drugs hebt gebruikt. Daarna volgt er alsnog een bloedtest om te kijken wat je precies hebt gebruikt. Bovendien komt hierdoor aan het licht hoeveel drugs je nog in je lichaam hebt, zodat je niet de wet overtreed. Er mag bijvoorbeeld maximaal 3 microgram cannabis en 50 microgram amfetamine per liter bloed in je lichaam zitten.

Stofwisseling en gewicht

Het is natuurlijk duidelijk dat rijden met drugs op verboden is. Maar, hoe kom je erachter hoeveel drugs er nog in je bloed zit na een festival? En mag je dan dus wel of niet rijden? Dit heeft het Trimbos-Instituut geprobeerd te berekenen, maar dit is erg lastig te zeggen. Het verschilt per persoon. Het heeft namelijk te maken met het gewicht van een persoon en hoe de stofwisseling van iemand werkt. Daarom is het onmogelijk om specifiek te zijn wanneer iemand weer mag rijden na het gebruik van drugs.

Het volgende onderzoek is  dus een schatting, aangezien er voor iedereen andere regels gelden. Globaal kan het volgende worden gezegd over hoe snel drugs in het lichaam wordt afgebroken. De volgende drugs komt aanbod: cocaïne, mdma, speed, hash en cannabis en GHB.

1. Cocaïne

Ongeveer 4 uur na het gebruik van cocaïne zou je weer een ritje kunnen maken met de auto. Cocaïne breekt namelijk snel af in het lichaam. Het gevaar is wel dat het na inname lange tijd nog rond de maximale bloedwaardes blijft schommelen. Hierdoor is de kans aanwezig dat het nog in je bloed zit en je na een feestje dus positief wordt getest. Mensen die vaker cocaïne gebruiken moeten nog langer wachten met rijden want bij hen wordt deze drug minder snel afgebroken.

2. Mdma

Bij Mdma of een pilletje verschilt het per persoon wanneer je weer mag rijden. Maar zeker is, dat het minimaal 16 uur duurt voordat je bloedspiegel weer onder de maximale waarde zit. In een extreem geval kan het zelfs 40 uur duren. Een pilletje is gemiddeld 100 mg en wanneer je dat slikt heb je ongeveer 200 microgram mdma per liter in je bloed in je lichaam. Dit is vier keer meer dan is toegestaan bij een bestuurder. Wanneer je meerdere pilletjes neemt duurt het natuurlijk nog langer. Het kan 19 tot 58 uur duren.

3. Speed

Hier ligt het aan de puurheid van de speed maar wanneer je 70 tot 140 mg van deze stof in neemt heb je 50 tot 100 microgram per liter in je bloed zitten. Dat is twee keer dit toegestane hoeveelheid. Bij speed, ook wel amfetamine genoemd, duurt het afbreken bovendien veel langer dan bij mdma. Dit kan 10 tot 20 uur duren voordat je weer mag rijden. Ook hier geldt dat wanneer je meerdere keer snuift het ook een langere tijd nodig heeft om je lichaam uit te komen. Het kan dan van 26 uur tot in extreem geval 37 uur duren voordat je weer achter het stuur mag kruipen.

4. Hash en cannabis

Wanneer je blowt stijgt je level in een mum van tijd naar de 100 microgram. Dus wanneer je een joint hebt gerookt mag je niet meer rijden. Daarentegen daalt het ook weer snel, waardoor je na 3 of 4 uur weer kan rijden.

5. GHB

Wanneer een gemiddeld persoon een buisje neemt heeft hij na inname zes keer meer GHB in het bloed dan is toegestaan. Autorijden kan dan weer na 8 uur want dan is dit gedaald tot de norm. Echter, wanneer je een tweede buisje neemt duurt het langer voordat je naar huis mag rijden. Maar hoeveel is nog niet bekend.

Bron: NOS