Arjen Lubach, de satirekoning van de zondagavond. Wekelijks weet hij de (wan)toestanden en actualiteiten op hilarisch scherpe wijze uiteen te zetten in zijn 45 minuten durende uitzending. Deze week waren zijn pijlen gericht op de complotdenkers en het platform dat zij geboden krijgen. Pijlen die stuk voor stuk pijnlijk raak geschoten werden in de aflevering van Zondag met Lubach.
Zondag met Lubach over complotdenkers
Vorige aflevering speelde hij nog geniaal in op de caravalshits van 2021, deze keer is het van serieuzere orde. Het is al in een eerdere aflevering een keer gepasseerd, maar deze zondag leek het Arjen meer dan nodig er een bijzonder lang item aan te wijden: complotdenkers. Waar hij het de vorige keer vooral over 5G-complotten had is het nu het algemene begrip van complottheorieën dat de aandacht krijgt in de aflevering van Zondag met Lubach.
Want, zo luidt de hoofdvraag van Lubach, hóe kan het dat deze vreemde theorieën plots zo groot worden en zich zo in de kijker weten te spelen? Het antwoord volgens Lubach ligt hem bij de sociale media-kanalen en hun geldharkende algoritmes. Volgens Arjen (en de rest van het team van Zondag met Lubach) zit het namelijk als volgt.
Sociale media is de oorzaak van de opmars van complottheorieën
Sociale media draaien op het zo lang mogelijk vasthouden van de aandacht van de consument (wij). Dit doen ze onder andere door naast jouw gekozen video of foto op te slaan waar jouw interesse dus blijkbaar ligt. Vervolgens krijg jij als volgende afspeelsuggesties allemaal soortgelijke onderwerpen te zien. Om zijn punt te onderstrepen demonstreert Lubach wat er gebeurt als je een compleet nieuw en schoon YouTube-kanaal aanmaakt en één video opzoekt. In zijn voorbeeld een video die de werking van de coronatesten in twijfel trekt. Het resultaat is verbluffend. Binnen drie keer klikken zit Lubach diep in de wereld van complottheorieën en waanideeën.
De online fabeltjesfuik
In de aflevering van Zondag met Lubach wordt er gesproken over het parallelle universum waar deze denkers zich in bevinden, of, zoals Arjen zegt: de online fabeltjesfuik. Een andere werkelijkheid die ze wordt gevoed door het constante nieuwe aanbod van soortgelijke gedachtegangen. Lubach zou Lubach niet zijn als hij dit niet op een pijnlijk realistische maar komische manier weet toe te lichten en de ‘denkers’ zoals Lange Frans en Itsjeboyjay en alle anderen niet op hilarische wijze weet uit te spelen. Het fragment is dan ook absoluut het kijken waard.
Verder in de aflevering van Zondag met Lubach werd minister Grapperhaus flink te kijken gezet. Zie onderstaand fragment.