Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?
Dat alcohol een behoorlijk groot effect heeft op je lichaam zal ondertussen wel duidelijk zijn. Zo is de kans groot dat je de volgende dag met een kater wakker wordt, bovendien duurt het wel even voor je weer helemaal mens bent. Tijdens het drinken gebeurt er ook het een en ander in je lijf. Zo gaan je organen zich net even anders te gedragen doordat je hersenen snel van slag raken door de alcohol.
Alcohol zorgt voor volle blaas
Kort gezegd raken je hersenen van slag door de alcohol en dus is de aansturing van de verschillende organen verre van optimaal. Eén van de eerste slachtoffers zijn de nieren. Om goed te kunnen functioneren maken de nieren gebruik van een bijzonder stofje met de naam ‘vasopressine’. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke aandrang om te urineren wordt onderdrukt. Handig, want zo kan je ‘s nachts prima doorslapen en word je niet wakker om te moeten urineren.
Je nieren zijn niet gek op drank
De nieren zijn strikt genomen verantwoordelijk voor het reguleren van de afgifte van vocht aan je lichaam. Kortom, helemaal top als het ook zo werkt. Ga je echter flink drinken, dan gebeurt er wat anders. Je nieren zeggen dan als het ware ‘vergeet het maar, ik stop ermee’. Het gevolg is dat alle vloeistof niet meer optimaal wordt verwerkt en in feite rechtstreeks in de blaas terecht komt.
Efficiency neemt af
Om het nog erger te maken: alcohol kan ook de zenuwen in de blaas gaan irriteren waardoor je dus vaker de aandrang voelt om het toilet te bezoeken. Natuurlijk zijn dergelijke effecten pas na enige tijd te merken. Drink je slechts twee biertjes, dan zal je er waarschijnlijk geen last van hebben. Doordat je echter vaker naar de wc moet is het logisch om te denken dat dit komt omdat je meer drinkt. Dit is niet helemaal waar. Naarmate je meer drinkt, worden je nieren minder effectief waardoor je dus eerder de aandrang voelt om naar het kleine kamertje te gaan.
Minder plassen? Ga dan voor deze drank
Wil je dit soort effecten voorkomen of verminderen, dan kan je natuurlijk besluiten om gewoon geen bier te drinken. Cocktails dan maar? Ook dat is niet echt aan te raden omdat ook daar ook flink wat vocht in zit. Neem je echter shotjes of geniet je liever van een goede whisky, dan kan dat wel helpen omdat het gewoon minder vocht bevat. Van een mythe is dus geen sprake, het is gewoon het effect van alcohol én de hoeveelheid vocht die je naar binnen werkt.