Als je na lang sparen eindelijk voldoende vermogen hebt opgebouwd om een elektrische wagen te kopen, dan heb je alle reden om een feestje te vieren. Eerlijk is eerlijk, het gevoel wat je krijgt is geweldig. Je rijdt zonder schaamte elke pompstation voorbij en mocht er ooit wel stoppen, dan is het wellicht om een vers belegd broodje te kopen. Toch heeft zo’n elektrische wagen niet louter voordelen. Zo is het verdraaid handig als je zo’n wagen thuis kunt opladen. Dat lukt niet altijd en onderweg is het ook niet altijd even logisch. Toch zijn er enkele interessante oplossingen.
De elektrische wagen laden via een beschermhoes
Al lang wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om via zonnepanelen je elektrische wagen op te laden. Dat klinkt leuk, maar het wordt pas echt interessant als je jouw elektrische wagen gewoon via een beschermhoes kunt opladen. Dan sla je immers twee vliegen in een klap. De wagen is beschermd wisselende weersomstandigheden en bovendien stap je vroeg in de ochtend in een wagen die volledig is opgeladen. Daar wordt dus hard over nagedacht en aan gewerkt.
Frans concept
Het in Frankrijk gevestigde Gazelle Tech heeft mogelijk de beste papieren in huis om het idee van het opladen via een beschermhoes werkelijkheid te laten worden. De Franse startup ontwikkeld de beschermhoes als onderdeel van een nieuw concept voor een ultralichte elektrische stadsauto. Het fotovoltaïsch afdekzeil is onderdeel van het hele project en het is de bedoeling dat je als bestuurder feitelijk niks hoeft te doen. Het zeil wordt namelijk automatisch af- en opgerold als de auto wordt geparkeerd.
Automatisch opladen
Stel je overigens niet veel voor de mogelijkheden: op basis van acht uur zonlicht per dag, krijg je er zo’n 15 kilometer extra bij. Het is wel de bedoeling dat die capaciteit de komende jaren wordt verdubbeld. Aan de andere kant is Ford ook hard bezig met de ontwikkeling van een vergelijkbaar idee. Bij Ford gaat het echter om een opblaasbare hoes welke voorzien is van eveneens fotovoltaïsche cellen. Ook bij Ford zal de accu automatisch worden opgeladen zodra de hoes is uitgeklapt. Ook al zijn beide concepten nog niet geschikt voor massaproductie, het laat wel zien dan men hard bezig is om bepaalde mogelijkheden toe te passen.