Health

Met zoveel trainingsdagen zie jij het beste resultaat

schouders trainen

Ga je sporten dan zijn er vaak twee redenen om dat te doen. De ene groep doet het puur om conditie op te bouwen, de andere groep legt de focus juist op het opbouwen van spiermassa. Vooral als je bij de laatste groep hoort en je nog niet eerder fanatiek bent gaan sporten is het vaak de vraag hoe vaak je eigenlijk naar de sportschool moet gaan. Is iedere dag noodzakelijk of kun je volstaan met een of twee sessies per week? Dit is het perfecte aantal trainingsdagen voor het beste resultaat.

Met zoveel trainingsdagen per week zie jij het beste resultaat

Wil je echt resultaat behalen, dan zul je er aan moeten geloven. Met een aantal van één of twee trainingsdagen ga je het niet redden. Nu geldt dat niet voor elk type sporter en veel is afhankelijk van je ervaring. In algemene zin kunnen we wel onderscheid maken tussen de ervaren en minder ervaren sporter. De belangrijkste regel is echter dat jouw programma moet zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Als een bezetene gaan trainen in de hoop op indrukwekkende resultaten werkt vaak averechts.

Beginner – 5 dagen

Ben je nog een rookie, doe dan in ieder geval rustig met de gewichten. Je hoeft echt geen wereldrecord neer te zetten in de eerste week, bovendien moet je eerst zorgen dat je routine opbouwt. Het onder de knie krijgen van de basis is het belangrijkste. Heb je de standaardtechnieken goed in de hand, dan kun je het programma gaan verzwaren. Houdt er in ieder geval rekening mee dat je voor de meest bevorderlijke resultaten zo’n vijf dagen per week bezig moet zijn.

Lukt het je om vijf dagen te trainen, verdeel die dagen dan over de hele week. Sterker nog, twee dagen achter elkaar rust nemen is niet bevorderlijk. Neem dus gewoon een rustdag tussen de trainingsdagen door.

Gemiddeld ervaren – 6 dagen

Als je eenmaal alle basisoefeningen kent en je hebt geen problemen met de gewichten, schakel dan over naar een aantal van zes trainingsdagen. In dit stadium verleg je jouw doelen en zou je focus juist moeten liggen op het werken aan een solide basis. Train nu dus elke dag een spiergroep en je zal zien dat je snel resultaat boekt.

Als ervaren fitness liefhebber zul je nu ook kunnen kiezen voor samengestelde oefeningen. Heb je een vaste trainer dan zal die jouw programma aanpassen op basis van je vorderingen waarbij het voornamelijk zal gaan om het verbeteren van je kracht. Dit klinkt misschien niet zo heel spannend, maar je zal er snel profijt van hebben.

Wat betreft de rustdagen: die zijn er niet. Dat wil niet zeggen dat je zeven dagen per week bezig bent in de sportschool. Je hebt namelijk wel dagen waarop je iets minder doet. Op die momenten geef je jezelf over aan cardio of houd je jouw conditie op peil door dan juist te gaan joggen of hardlopen. Normaliter is 30 – 45 minuten voldoende.

 

Advanced level – 5 dagen

Heb je de smaak echt goed te pakken, dan wordt het tijd om de zaken serieus aan te pakken. Je kent je training nu door en door, bovendien ken je de verschillende trainingsprincipes. Dit niveau bereik je normaal gesproken na één tot anderhalf jaar. In dit gevorderde stadium kun je eenvoudig dubbele spiertrainingen volgen. De wat zwakkere spiergroepen zul je dus vaker willen aanspreken

Bovenstaande doe je overigens niet om extra spiermassa op te bouwen. Tijdens je trainingen – hoe verrassend het ook klinkt – bouw je geen spiermassa op, maar breek je het juist af. De echt opbouw van je spieren is feitelijk een reactie op het trainen en vindt dus plaats als je niet aan het trainen bent. Uiteindelijk breng je dus minder tijd door in de sportschool en meer daarbuiten.

Voorbereiding voor competitie: 4-5 dagen

Ben je klaar om serieus deel te nemen aan wedstrijden, dan zal het aantal dagen dat je traint afhangen van verschillende factoren. Aan de ene kant speelt je conditie een rol, maar ook je persoonlijke vorderingen. Dit is vooral van toepassing als je al wat wedstrijdervaring hebt. Je weet dan wat voor soort concurrentie je kan verwachten en op basis daarvan zal je ook je voedingspatroon onder de loep willen houden. Het aantal trainingssessie zal minder worden, al is het alleen maar omdat je net voor een bodybuildingwedstrijd geen blessures wil oplopen.