Actueel

Het aantal bruine kroegen is in Nederland nu op een absoluut dieptepunt

Bruine kroegen Nederland

Het aantal bruine cafés in Nederland is het afgelopen jaar enorm gedaald volgens het CBS, hier zijn verschillende redenen voor.

Het aantal bruine kroegen in Nederland daalt flink

Het aantal kroegen in Nederland is sinds 2007 niet zo laag geweest. Afgelopen jaar was de daling zo extreem dat er gemiddeld drie kroegen per week verdwenen. Momenteel zijn er nog zo’n 8.000 bruine kroegen in Nederland, terwijl dit er in 2010 meer dan 10.000 waren.
Er zijn verschillende redenen voor deze ontwikkeling. Ten eerste heeft de coronapandemie hiermee te maken. Door de pandemie zijn onze gewoontes veranderd en is het gebruikelijker geworden om thuis of bij vrienden een drankje te doen in plaats van een terras op te zoeken.
Net als corona speelt ook de wooncrisis een rol. De tegenwoordig onbetaalbare huurprijzen hebben veel kroegen de das omgedaan. Bovendien is er een groot tekort aan woningen. Veel kroegeigenaren hebben hun kroegen verkocht, omdat ze aanbiedingen kregen die ze niet konden weigeren. Deze kroegen werden later omgebouwd tot woningen. Tot slot is het voor de bruine kroeg moeilijk concurreren met de nieuwe, hippere barretjes en clubs. De jongere generatie heeft meer interesse in modernere uitgaansgelegenheden.

Andere horeca

De daling van het aantal bruine kroegen betekent niet dat er minder horecagelegenheden zijn. Integendeel, het aantal eet- en drinkgelegenheden is de afgelopen 15 jaar gestegen van 38.000 naar 69.000. De grootste toenames zijn te zien bij restaurants, hotels en eventcateringbedrijven, aldus het CBS.
Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland verdwijnen veel traditionele pubs. Daar worden deze vaak vervangen door horecagelegenheden die minder op alcohol gericht zijn, zoals lunch- en koffietentjes. In deze landen wordt er al jaren geprobeerd de alcoholconsumptie te verlagen.