Appen, we doen niet anders. Al jaren is WhatsApp communicatiemiddel nummer één en blijft niets onbesproken in de wereld van de groene digitale postduif. Maar, we zouden geen Nederlanders zijn als we over zoiets moois en praktisch niet ook wat te zeuren hebben en dus, de 5 irritantste WhatsApp-gewoontes op een rij.
5 irritante WhatsApp-gewoontes
Zoals met alles wat veelvuldig gebruikt wordt ontstaan er ook bij WhatsApp bepaalde scenario’s waar we ons aan gaan storen. Soms een beetje, soms een beetje erg veel. Speciaal om even collectief te zeuren (kan zo lekker zijn) zetten we de vijf aller irritantste WhatsApp-gewoontes op een rij. Maak je je hier zelf schuldig aan? Moge dit dan een les voor je zijn.
1. De oneindige voicememo
Mensen, laten we even een heel duidelijk statement maken: voicememo’s zijn korte spraakberichten, geen complete podcasts. Zeg wat je te zeggen hebt, maar hou het kort. Een vijf minuten durende memo met intermezzo’s over je mislukte pizza en kapotte laptopkabel daar zit niemand op te wachten. Echt niet.
2. De hyperactieve emoticon gebruiker
Dan nummer twee onder de meest irritante WhatsApp-gewoontes: overmatig smiley-gebruik. Natuurlijk leuken ze een bericht op, sterker nog, ze kunnen je zelfs helpen bij het scoren van een date. Maar zoals oma vroeger zei ‘alles met te er voor is niet goed’ en oma heeft verdomde gelijk. Ben je 50+ of app je met je jongere neefje? Prima. Maar in alle andere gevallen zou een emoticon-tax een welkome toevoeging zijn aan de berichtendienst. Niemand zit te wachten op jouw halve rebus waar je woorden vervangt voor smileys die uit de diepste krochten van de emoticon-storage worden geplukt.
3. De ‘Ik stop alles
In
Een apart
berichtje’
Hier kunnen we kort over zijn: niet doen. Natuurlijk hoeft alles niet zoals vroeger in één sms’je te passen. Maar, dat geeft nog geen vrijbrief om om de haverklap op enter te drukken. Waarom zou je iemands telefoon dertig keer laten trillen als het ook in drie berichten had gepast. Geniet van je appjes sturen, maar enter met mate alsjeblieft.
4. De private investigator
De opvatting dat we 24/7 bereikbaar moeten zijn anno 2023 is voor niemand gezond. Je moet zo nu en dan de ruimte hebben om wat later te reageren, zeker als iets niet belangrijk of urgent is op dat moment. Er is dan ook weinig zo irritant als iemand die je aanspreekt op het feit dat je wél online was, maar niet hebt gereageerd op de foto van zijn nieuwe sneakers. Get over it Gerard, ik was er echt wel op terug gekomen, maar simpelweg nog niet aan toegekomen. Tip: zet zo snel mogelijk je blauwe vinkjes en je laatst gezien uit, dan heb je direct minder last van dit gezeur en ligt deze WhatsApp-gewoonte minder op de loer.
5. GroepsApp-FOMO a.k.a de overkill
Leuk zo’n groepsapp. Handig ook. Maar laten we als-je-blieft afspreken dat we niet allemaal altijd op alles hoeven te antwoorden. De laatste in de rij van irritante WhatsApp-gewoontes is dan ook het koste wat het kost participeren in de groepsapp. Resultaat? Een bom aan berichten, waarvan 80 procent inhoudsloos. Reageer waar nodig, maar wees er oké mee dat je sommige berichten gewoon laat passeren. Mensen weten echt wel dat je betrokken bent, daar hebben ze niet altijd een fysiek appje voor nodig.