Health

Wil jij afvallen? Voorkom deze 3 veelgemaakte fouten

Afvallen

Voor wie al fanatiek aan de slag is gegaan, of wil beginnen met afvallen, lichten we drie veelgemaakte fouten bij het afvallen uit. Zo weet je zeker dat je harde werken niet voor niets is.

3 veelgemaakte fouten bij het afvallen

Afvallen is niet leuk, nooit. Maar het geeft wel voldoening om te merken dat je dichter bij je streefgewicht in de buurt komt. Maar wat nu als je zo je best doet, maar de weegschaal heeft week op week geen positief nieuws te melden? Hoe kan het dat je geen gewicht verliest. Wellicht heeft het te maken met één (of meer) van deze drie veelgemaakte fouten bij het afvallen.

1. Te snel willen

Natuurlijk, we snakken allemaal naar een manier waarop je even één week de health-goeroe uithangt en je meteen 4 kilo van je bierbuikje vaarwel kunt zeggen. Helaas is dat niet hoe het werkt. Het overtollige gewicht heb je er ook niet in één week aangegeten. Dus, ook het wegwerken neemt ook de nodige tijd in beslag. Eerder schreven we al over hoeveel je extra moet verbranden om één kilo vet te verliezen. Een van de veelgemaakte fouten bij het afvallen is dan ook dat hier te veel haast bij gemoeid gaat. Zogenaamde crashdiëten geven misschien een snel resultaat, maar de meeste mensen veren net zo snel weer terug naar hun oude gewicht (of daar zelfs voorbij) wanneer ze stoppen met het dieet.
Een veel betere keuze is om je levensstijl om te gooien gedurende een langere tijd en met jezelf een calorie-tekort afspreken wat haalbaar is. Neem bijvoorbeeld 500 kCal wel uit je dagelijkse behoeften en je zal zonder enorme honger gedurende de komende maanden heel steady toewerken naar je streefgewicht.
Er zijn geen shortcuts waarmee je snel en veel verliest. Rustig, gebalanceerd en met ruimte voor lekkers is de enige way to go. Niet alleen omdat je proces van afvallen niet heel zwaar hoeft te zijn op deze manier, maar ook omdat je jezelf een nieuwe levensstijl aanleert, waardoor de kilo’s er waarschijnlijk af zullen blijven.

2. Vloeibare calorieën niet meetellen

Je let goed op je eten en je maakt de verstandige product keuzes? Lekker bezig. Maar wat heel veel mensen vergeten of niet goed beseffen is dat de vloeibare calorieën, zoals die in vruchtensap of in bier, net zo goed calorieën zijn. Het verschil is alleen dat je er niet vol van raakt. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen op het gebied van voeding netjes eten wat er gegeten moet worden om het streefgewicht te bereiken, maar vergeten wat ze allemaal via hun glas aan extra’s naar binnen werken. Kortom: zorg dat je ook voor je drankjes een plek in je dieet opneemt.

3. Te grote porties eten

Je hebt het internet afgestruind naar tips voor gezonde producten, goede vervangers en lekkere maar magere recepten. Je eet veel groenten, genoeg gezonde vetten en ook je snacks zijn op papier hartstikke verantwoord. Hoe kan het dan dat er geen grammetje vanaf gaat? Dat kan liggen aan je porties. Een van de veelgemaakte fouten bij het afvallen is dat mensen heel bewust hun producten kiezen, maar te veel eten. Veel mensen hebben geen goed inzicht in de grootte die de porties mogen zijn om je aan je tekort te houden. Afvallen is namelijk een kwestie van minder binnenkrijgen dan je verbrandt. Dan kun je overal lezen hoe gezond avocado’s en noten zijn, maar ook deze calorieën tellen gewoon mee.
Dit zijn een aantal voorbeelden van stiekeme dikmakers tijdens het afvallen. Het is dan ook aan te raden om aan het begin van je afvaltraject een week lang te tracken wat je eet. Op deze manier krijg je een beetje inzicht in hoeveel calorieën er in je producten zitten en voorkom je dat je te veel eet. Daarna kun je dit tracken gerust weer los laten, dat maakt niemands leven immers leuker.