Uncategorized

14 weetjes over sushi wat jou gespreksstof geeft tijdens je sushi date


 
Sushi, heerlijk!! Sushi heeft in een aantal jaar de westerse wereld veroverd, het is lekker en het ziet er ook nog eens mooi uit. Steden worden tegenwoordig overladen met sushi restaurants. We hebben een aantal weetjes voor je opgezocht, zodat je wat te vertellen hebt aan tafel. Wat is raw eten?
  1. Sushi betekent letterlijk ‘zure smaak’. De rijst die bij sushi zit, wordt namelijk gekookt met rijstazijn en suiker.
  2. Bij sushi drink je traditioneel sake, Japans bier of (bittere) groene thee. De groene thee heeft als doel de smaak te neutraliseren.
  3. Ook wordt er bij sushi altijd gember geserveerd, ook wel gari genoemd. Ook de gari dient om de smaak te neutraliseren zodat de volgende sushi weer goed geproefd kan worden!
  4. Een opleiding tot sushi chef (itamae san) duurt minimaal vijf jaar.
  5. Sushi wordt traditioneel met handen gegeten, in de restaurants van nu is dat niet de bedoeling;)!
  6. Eigenlijk is sushi ontdekt in China, hier werd al jaren gebruikt gemaakt van de combinatie van vis en rijst. De rijst werd gebruikt om de vis goed te houden. Deze ‘conserveringsmethode’ verspreidde zich over de rest van Azië en bereikte uiteindelijk ook Japan. In Japan werd de rauwe vis uiteindelijk samen met de rijst gegeten.
  7. De eetstokjes mogen nooit plat op tafel liggen. De stokjes horen op een houdertje netjes tegen elkaar aan te liggen met de puntjes iets naar rechts wijzend.
  8. Je mag nooit met je eetstokjes wijzen naar eten, dit is onbeleefd.
  9. Je mag nooit je eetstokjes verticaal in een kom met rijst zetten. Zo wordt eten namelijk geofferd aan de voorouders.
  10. De presentatie van sushi is voor Japanners net zo belangrijk als de smaak ervan.
  11. ‘Eet smakelijk’ in het Japans is ‘itadakimasu’, dit spreek je uit als itadakimas.
  12. Na het eten bedankt je voor de maaltijd door ‘gochisosama deshita’ te zeggen. Dit betekent letterlijk ‘ik ben verwend’.
  13. Geld wordt nooit direct aangegeven of aangepakt. Het wordt eerst op een schaaltje gelegd.
  14. In Japan is het heel onbeleefd om een fooi achter te laten. In westerse sushi restaurants is het echter wel gebruikelijk.